Принципът „парите следват ученика“ вече не е актуален, а районирането

...
Принципът „парите следват ученика“ вече не е актуален, а районирането
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Принципът „парите следват ученика“ вече не е актуален, районирането доказа, че той е голям проблем

Принципът „парите следват ученика“ към този момент не е настоящ, а районирането потвърди, че той е огромен проблем. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София и заместник-председател на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие в СОС Калоян Паргов, оповестиха от партията. Той откри кръгла маса на тематика „ Проблеми в системата на междинното обучение “, проведена от Федерация „ Просвета “ към Градския съвет на Българска социалистическа партия – София. В нея се включиха проф. Ваня Добрева, заместник-председател на столичните социалисти, Александър Грозданов, специалист на Българска социалистическа партия към Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие в СОС, както и професори и учители от София и страната.

„Целта ни беше да създадем „моментна снимка“ на това какво се е случило в последната година, изключително след измененията в закона за междинното обучение и влезлите в действие наредби, съгласно които приемът на възпитаници се реализира по региони, разяснява Калоян Паргов. – Крайно незадоволителните статистически индикатори в образованието значат, че България има голям проблем. И той не е обвързван единствено с образованието, а е и във връзка с националната ни сигурност, както и за бъдещето на страната ни“.

Калоян Паргов означи, че неналичието на еднообразно високо качество на българските учебни заведения към този момент е голям проблем, който ясно се е обрисувал след влизането в действие на районирането при приема на възпитаници. „Заради правилото „парите следват ученика“ системата извънредно мощно се дебалансира, съобщи той. – През годините този принцип докара до това едни учебни заведения да бъдат желани пред други. Някои не успяваха да запълнят паралелките си, а други се чудеха по какъв начин да се оправят с големия брой искащи да учат в тях. Едни учебни заведения имаха големи бюджети за сметка на други, а обяснението на виновните за съществуването на тази система беше: „Въпрос на мениджмънт от страна на директора“. Да, но не! Сега има потребност от други ограничения, от разнообразни подходи с оглед поощряване на качеството. Защото парите никога не значат автоматизирано качество. Българското учебно заведение се нуждае от тласъци, които да стимулират учителите да подвигат качеството на преподаване, да бъдат по-взискателни. Повишаването на качеството на обучение, което предлага съответното учебно заведение, да води и до съответните финансови тласъци, които да влизат в бюджета на самото учебно заведение, а оттова да усъвършенства и заплащането на самите учители“.

Председателят на групата на Българска социалистическа партия в СОС добави, че е събрал няколко страници със сигнали от родители, учители и специалисти, свързани с проблеми, до които води районирането при приема на възпитаници. „Чух доста отзиви, подозрения, рецензии, проблеми, свързани с недостатъци в Наредбата, разяснява Калоян Паргов. – Чух и разнообразни хрумвания по какъв начин да бъде усъвършенствана. Една от тях е основаване на осведомителна система, сходна на тази за приема на деца в детските градини. В последна сметка, достъпът до обучение не е въпрос на пари, то е богатство. Образованието е право на всяко дете. И всички неудобства и трудности на едно дете да получи качествено обучение в България би трябвало да бъдат отстранени. Това е обвързване на виновните институции в страната “.

Лидерът на Българска социалистическа партия – София разяснява и още един проблем, който породи след смяната на Наредбата за банкет на възпитаници и прибавянето на критерия за райониране. „ Резултат от несъвършената система е съществуването сега на учебни заведения, в които има съществуване на 50 и повече % деца от ромски генезис, съобщи Калоян Паргов. – Интеграцията им обаче би била сполучлива, в случай че тези деца бъдат отмерено разпределени в разнообразни учебни заведения. Истината е, че качеството на образованието в България е основен въпрос, който е обвързван и с националната ни сигурност. Затова би трябвало да подхождаме доста съществено и отговорно към него “.

Според проф. Ваня Добрева на полето на образованието не може да има политически и партийни деления. „По въпросите на образованието би трябвало да има народен консенсус, безапелационна е тя. – От позиция на образователното наличие сега има огромен проблем. Чрез сегашната просветителна система ние формираме жители, които нямат национално съзнание. Може би те един ден ще изоставен България. Формирането на подобен вид полезности при тази демографска рецесия у нас е огромен проблем. Но можем и да променим нещата. Тази смяна е в наши ръце тук и в този момент. Може да изградим генерации, които да компенсират съществуващата липса на национално чувство. Те може да бъдат резултат от нова стратегия за българското обучение, която ние би трябвало да изградим и да наложим“.

В системата на образованието би трябвало да има политика, само че тя да е обвързвана с развиване и възстановяване на качеството му, а не с партии, добави специалистът към Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие в СОС Александър Грозданов. „Образованието е социална полезност, то е богатство, достъп до което би трябвало да има всеки, безапелационен е той. – Аз съм удовлетворен, че доста от концепциите и предложенията, които пораждат на тези наши полемики рано или късно се осъществят. В последните десетина години организирахме доста такива диалози, в които настоявахме за сензитивно увеличение на заплащането на учителите и за материално стимулиране на просветителните експерти, които работят с деца в неравностойно състояние. Днес това към този момент е реалност. И ние се радваме, тъй като задачата ни е да помогнем с нашите хрумвания за възстановяване на българското образование“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР