Принц Уилям обявява своите финалисти на Earthshot за 2023 г.

...
Принцът на Уелс разкри краткия списък от 15 иноватори в
Коментари Харесай

Принцът на Уелс разкри краткия списък от 15 иноватори в надпреварата за спечелване на една от петте безвъзмездни средства от £1 милион (около $1,2 милиона) от неговата престижна еко-награда по-късно тази година.

Принц Уилям отлетя за Ню Йорк в понеделник за двудневно посещение, по време на което присъства на втората среща на върха за иновации Earthshot Prize, събитие, което съвпада както със Седмицата на климата в Ню Йорк, така и със 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, и където бяха представени финалистите .

41-годишният принц и неговата кралска фондация стартираха Earthshot Prize, амбициозен проект на стойност £50 милиона ($62 милиона) през 2020 г. с цел намиране на „новаторски климатични решения за възстановяване на нашата планета до 2030 г.“.

Тазгодишните 15 кандидати представляват шест континента и бяха избрани от повече от 1100 номинирани след строг процес на проверка и проверка от глобален панел от научни и академични експерти.

Победителите в наградата – вече за трета година – ще бъдат разкрити на церемония в Сингапур на 7 ноември, като парите от наградата отиват за подпомагане на хората, които променят мащаба на техните зелени решения.

Всички финалисти също ще имат достъп до ресурси за наставничество и подкрепа чрез едногодишна програма за стипендии Earthshot Prize „за ускоряване на растежа на техните новаторски решения“.

Наследникът на британския трон беше вдъхновен да започне своя екологична схема от речта на президента Джон Ф. Кенеди за „лунна стрелба“ през 1962 г., когато той възложи на Съединените щати да прокарат напред с изследването на космоса.

Състезанието се основава на пет „Earthshots“ или екологични цели: „Защита и възстановяване на природата“, „Почистете нашия въздух“, „Съживете нашите океани“, „Изградете свят без отпадъци“ и „Поправете нашия климат“. Трима финалисти са прикрепени към всеки Earthshot, с по един победител във всяка категория.

Принц Уилям разговаря с деца, докато посещава проекта Billion Oyster в Ню Йорк в понеделник. Принц Уилям разговаря с деца, докато посещава Billion Oyster Project в Ню Йорк в понеделник. Синди Орд/Гети изображения

При кацането на летище Нюарк в понеделник принцът на Уелс каза, че е добре да се върне в САЩ.

„Никой не проявява оптимизъм и изобретателност като американския народ, така че е правилно да разкрием тазгодишните финалисти на Earthshot в Ню Йорк“, каза Уилям.

„(Преди осемдесет) години светът се събра в този велик град, за да намери нов начин, чрез ООН, за решаване на нашите общи предизвикателства“, продължи принцът.

„Знам, че нашето поколение може да предприеме смелите действия, от които се нуждаем, за да направим промени към здравословен и устойчив свят. Предизвикателството може да изглежда огромно, но както ни е учил Джон Ф. Кенеди, ние се справяме с предизвикателството не защото е лесно, а защото е трудно. И жизненоважен.“

Петте категории и финалисти на Earthshot са:

Защитете и възстановете природата

Accion Andina – Перу: Проект на местно ниво, работещ в цяла Южна Америка за защита на местните горски екосистеми в Андите. Freetown the Tree Town - Сиера Леоне: Инициатива от градския съвет на Freetown за опазване на дърветата в столицата на Сиера Леоне. Belterra – Бразилия: Старт-ъп, който си партнира с малки и средни фермери, за да преобразува горите и деградиралата земя чрез регенеративни земеделски практики.

Почистете нашия въздух

Предупреждение за смог в Полша – Полша: Група за кампания, която работи за насърчаване на промяна на политиката и подобряване на качеството на въздуха в Полша. Enso – Обединено кралство: Компания, която е проектирала по-устойчива гума за електрически превозни средства с надеждата да намали замърсяването на гумите и замърсяването на въздуха. GRST - Хонг Конг: Стартираща компания, която е разработила нов процес за производство и рециклиране на литиево-йонни батерии, проправяйки пътя „да направим електрическите автомобили на бъдещето още по-чисти“.

Съживете нашите океани

Абалоби – Южна Африка: Социална организация, използваща основан на данни подход за подкрепа на малки рибарски общности, като им помага да станат по-издръжливи и устойчиви. Coastal 500 – Global със седалище в САЩ: Международна мрежа от кметове и други местни лидери, ангажирани с възстановяването на океанските местообитания и настояването за защита на бреговете по целия свят. Морска програма WildAid – Глобална със седалище в САЩ: Организация с нестопанска цел, съчетаваща „изграждане на партньорство и споделяне на знания“ в подкрепа на нуждите на планетата за опазване на океана.

Изградете свят без отпадъци

S4S Technologies – Индия: Стартираща агротехнология, използваща своето захранвано със слънчева енергия оборудване за дехидратация, за да намали хранителните отпадъци и да помогне на фермерите да преработят излишните култури в продукти с по-дълъг срок на годност. Circ Inc. – САЩ: Компания, която е разработила начин за рециклиране на полипамука обратно към своите суровини, така че да може да се използва повторно и да намали текстилните отпадъци. Colorifix – Обединеното кралство: Тази компания се стреми да намали употребата на вода и химикали в модната индустрия, като намира цветове, създадени от организъм в природата, и използва онлайн секвениране на ДНК за създаване на устойчиви пигменти и багрила.

Поправете нашия климат

Морска гора – Австралия: Тасманийска биотехнологична компания, която създаде храна за добитък на базата на морски водорасли, която намалява производството на затоплящо планетата замърсяване с метан от говеда и овце, като същевременно подкрепя „устойчиво земеделие и здрави морски екосистеми“. Aquacycl - САЩ: Екипът на Aquacycl използва микробна технология, за да направи пречистването на промишлени отпадъчни води по-рентабилно и достъпно, по-ефективно и по-малко замърсяващо. Boomitra – Глобален със седалище в САЩ: Компанията „премахва емисиите и увеличава печалбите на фермерите чрез стимулиране на възстановяването на земята“ чрез създаването на своя пазар за въглерод в почвата.

Регистрирайте се за , седмично съобщение, което ви предоставя вътрешна информация за кралското семейство, какво правят в обществото и какво се случва зад стените на двореца.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР