Приносът на патриарх Неофит беше издигане на авторитета на Българската

...
Приносът на патриарх Неофит беше издигане на авторитета на Българската
Коментари Харесай

Доц. Костадин Нушев: Приносът на патриарх Неофит беше издигане на авторитета на БПЦ

„ Приносът на патриарх Неофит беше издигане на престижа на Българската православна черква (БПЦ). Той беше определен в едни смутни времена, имаше огромни митинги – оставката на първото държавно управление на ГЕРБ. Когато беше неговата интронизация, нямаше работещи държавни институции “.

Това разяснява доц Костадин Нушев от Богословския факултет на Софийския университет по БТВ.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит умря на 13 мрат на 78-годишна възраст.

Доц. Нушев напомни, че патриарх Неофит сътвори един работещ отдел „ Връзки с обществеността “ и Светият синод беше по-отворен към медиите и посредством тях към обществото.

„ Рейтингът на българската черква се увеличи и социолозите започнаха да мерят, че БПЦ има един от най-високите заеми на доверие “, разяснява богословът.

Той посочи и работата на патриарха за духовното обучение на децата и младежите посредством добра връзка с държавните управления и най-много с министрите на образованието. Напомни и за  благотворителната активност на Неофит – кухнята за небогати в Софийската света митрополия всеки вторник е била финансирана персонално от патриарха.

„ Той успяваше с усмивка, доброта, самообладание и доброжелателност да сдобрява, да сближава позиции – предаваше този подтик на събеседниците “, сподели още за патриарха доцент Костадин Нушев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР