Инж. Николов от АПИ казва за NOVA: Участъкът със свлачището

...
Инж. Николов от АПИ казва за NOVA: Участъкът със свлачището
Коментари Харесай

Търсят причините за аварията на АМ Струма  

Инж. Николов от АПИ споделя за NOVA: " Участъкът със свлачището на " Струма " е проверяван преди две седмици. Не е имало проблеми Правим всичко допустимо за 2 май да бъдат пуснати най-малко две от лентите на платното в посока София ".

По думите на инженер Николов до момента в който не се разчисти сектора – не може да се каже изрично какви са аргументите за случая. „ За качеството на строителството не мога да кажа към момента нищо. След като се създадат съответните изпитвания – това ще бъде открито. От позиция на прегледа – изрично не може да е имало неприятен обзор, защото се вършат ежемесечни инспекции на всевъзможни сходни уреди. Така че, в случай че е имало проблем, е щяло да се алармира и да се подхващат съответните ограничения. Последният обзор на това уреди е бил преди към две седмици. Не е имало никакви установени нарушавания в структурата или недостатъци ”, уточни той.


Инженер Николов акцентира, че е„ малко извънредно, че тази стена е паднала, без да покаже каквито и да било признаци, че има проблем ”. „ Това е малко форсмажорно събитие. Нека хората не се тормозят. Обикновено, когато има някакъв проблем – той се вижда. Има пукнатини по структурите. Така че не чакам да се повтори подобен случай ”, изясни той.

Големият въпрос е за какво се стигна до там - 24 м. от подпорното оборудване безусловно да рухнат на пътя и по знамение в този момент да не приказваме за потърпевши хора. Като съществена версия за рухването на стената се показват преваляванията от последните 2 седмици, осведоми и Българска национална телевизия.

Около 5 000 кубични метра пръст ще би трябвало да бъдат изкопани, с цел да се разчисти свлачището.

Остава отчасти лимитирано придвижването в региона на 16 км на Автомагистрала " Струма " откакто в неделя 24 метра от подпорна стена се срути върху две от пътните ленти.

Багери в непрестанен режим не престават да изкопават земната маса. Най-вероятно активизирало се свлачище е бутнало стената. Според пътната организация, почвата е била преовлажнена и това в допълнение е натежало.

Няколко може да са аргументите за свлачище: земетресение, претоварване в горната част на свлачището, подкопаване в долната или подпочвени води. Най-вероятно композиция от високи подпочвени води и запушени дренажни ребра са довели до случая

Стечение на няколко условия най-вероятно са довели до рухването на подпорната стена на автомагистрала Струма.

" Не можем да приказваме за нещо, което да е свършено некачествено, моят коментар е, че ние се намираме в един сектор който се знае, че е от слабите зони на автомагистралата ", сподели проф. Стефчо Стойнев, началник катедра " Хидрогеология и инженерна геология ".

" Тук има изпълнени укрепителни мероприятия, има дренажни ребра, явно, че тези планове и уреди не са издържали на изобилните дъждове, на образувания огромен земен напън ", изясни още проф Стойнев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР