Приносът на българският екип е, че успяват да разкодират кои

...
Приносът на българският екип е, че успяват да разкодират кои
Коментари Харесай

Българи първи в света разбраха защо терапията при напреднал рак на простата не действа при всички пациенти

Приносът на българският екип е, че съумяват да разкодират кои тъкмо разновидности в кои гени дават най-хубав отговор към съответното лекуване и кои остават резистентни към него или имат неудовлетворителен лечебен отговор.

Статията е образец за мултидисциплинарно съдействие, което е основно за лечебния триумф на злокачествените болести. Публикацията следва главната тенденция в региона на урологията и в актуалната медицина като цяло - персонализираната диагностика и терапия - проучване на самостоятелните характерности на всеки пациент и неговото заболяване, за оптимално усъвършенстване на лекуването.

" Приложението на модерните методите на молекулярната медицина разрешава създаването на туморни биомаркери за скрининг, диагностика, оценка на риска, усъвършенстване на лекуването и следене на отговора от лечението при рак на простатната жлеза. Тази просвета разрешава и добиването на все по-дълбоко схващане за биологията и механизмите на развиване на карцинома на простатната жлеза, което дава благоприятни условия за създаване на все по-нови форми на лекуване ", разяснява доцент доктор Еленко Попов.

Д-р Георги Димитров е безапелационен, че всички звена по пътя на лекуването на едно злокачествено урологично заболяване, а имено: диагностиката, хирургията, лечението (химио- и лъчетерапия), образната диагностика и генетичните проучвания във високо профилирана лаборатория по молекулярна биология би трябвало да се случват в едно болнично заведение, " вместо пациентите да се разкарват от болница в болница ". Тази модерна наклонност, която облекчава болните и техните близки, са и от голяма значимост за цялостния развой на лекуване, преноса на данни сред обособените звена, качеството на всяка обособена услуга, своевременната реакция и обмисляне на всеки обособен стадий и най-важното - икономисва време и персонален запас на пациента.

За карцинома на простатата

Ракът на простатата е недоброкачествен израстък, който се развива в простатната жлеза на мъжките полови органи. Като периодичност този карцином е на второ място в България след рака на белия дроб при мъжете - към 3000 диагностицирани годишно . Най-често от рак на простатната жлеза боледуват мъже над 60 години, само че не са изключение и по-ранните прояви на заболяването, когато тя протича и по-агресивно. Този вид карцином е измежду главните аргументи за гибел при мъжете.

Лечението на рака на простатата може да включва наблюдаване ( " интензивно наблюдаване " или " изчакване " ), хирургия, радиотерапия, хормонална терапия, химиотерапия или имунотерапия, според от стадия, характерностите на рака и здравословното положение на пациента.

За прогнозата са значими стадия на заболяването, вида на лекуването, само че най-много реакцията на пациента към лекуването.

Генетична връзка сред рака на простатата и този на млечната жлеза

Съществува генетична връзка сред карцинома на простатната жлеза и рака на млечната жлеза. Мъже, чиито майки/сестри са били диагностицирани с рак на гърдата са по-склонни да се разболеят от рак на простатата при съществуване на избрани генетични разновидности. И надлежно дами, чиито братя/бащи са имали рак на простатата има по-голяма възможност да се разболеят от рак на гърдата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР