Приморие, Сочи, Истанбул, Гърция, България, Испания, Хонконг… Защо топли, красиви

...
Приморие, Сочи, Истанбул, Гърция, България, Испания, Хонконг… Защо топли, красиви
Коментари Харесай

Катастрофалните дъждове в различни части на света не са съвпадение

Приморие, Сочи, Истанбул, Гърция, България, Испания, Хонконг… Защо топли, красиви места, обичани от туристите, в разнообразни елементи на света внезапно се трансфораха в епицентрове на пагубни проливни дъждове и наводнения?

ХРОНИКА НА ПОТОПА

Сочи и прилежаща Абхазия са наводнени от май. Поради проливните дъждове, наводнения и свлачища влаковете не се движат, плажовете са затворени... Кадифеният сезон също стартира с неприятно време: България, Гърция и Турция бяха ударени от мощни стихии, а придошлите води взеха човешки жертви. На някои места за един ден паднаха съвсем месечни превалявания!

Рекордни дъждове удариха Приморие през август. В региона е оповестено бедствено състояние. Дори Тихоокеанският флот взе участие в спасяването на хора. Само за един ден на 31 август във Владивосток паднаха 158 мм превалявания. А за месеца в града са паднали 701 мм дъжд. 4 пъти повече от месечната норма!


Наводнение в Китай. Снимка: REUTERS

Хонконг, Китай и Филипините бяха ударени от супертайфуна Саола в първите дни на септември. Вятърът свистеше с такава мощ (до 200 км/ч), че хората безусловно се носеха по улиците. Заради неприятното време съвсем половин милион души бяха евакуирани - даже ни е мъчно да си представим подобен мащаб.


Наводнен град в Бразилия. Снимка: REUTERS

Сега е потопът в Европа и Турция. През уикенда Испания се наводни, няколко души починаха, по-голямата част от водата отиде в столицата Мадрид и Кастилия-ла-Манча - нормално доста сухи места. Водни потоци отнасят коли, разрушени къщи. В началото на седмицата Гърция, България, Истанбул и други елементи на Турция към този момент бяха наводнени. Там също не се размина с потърпевши. В Турция, в региона на летище Есенбога покрай Анкара, паднаха 122 мм дъжд за няколко часа - това са шест месечни правила, 12 кофи вода на квадратен метър! В курорта на гръцкия остров Скиатос - 125 мм... В Истанбул бяха наводнени метрото, пътищата и жилищните здания.

А в България народен връх за превалявания провокира смъртоносни наводнения в Царево. Дъждът е над 330 мм, като националният връх за едно денонощие е 342 мм от Варна преди 72 години. Валежът се равнява на 40% от годишната норма в община Царево, където обичайно вали повече в сравнение с в други елементи на страната. Според метеоролог " дъждът е грамаден и може да бъде съпоставен с мусонните дъждове в Индия ". 



Така изглеждаше Царево


Последици от наводненията в Гърция. Снимка: REUTERS

КОЙ Е ОТГОВОРЕН ЗА ПРОВАЛА

Да, всеки съответен дъжд има " провинен " - мощен циклон, ураган или цяла поредност от тези атмосферни вихри. Приморие пострада от тайфуните " Ханун " и " Лан ". Сега Европа се трансформира във влажно място от циклона Даниел. Сочи получава най-много от безименните южни циклони, само че това не го прави по-лесно...

В Приморието нямаше нищо сходно за целия интервал на наблюдения. Валежите са значителни през цялото лято. Това се дължи на обстоятелството, че циклоните се образуват доста постоянно. От друг генезис - домакински, китайски, монголски. Те влязоха в резонанс с тайфуните, движещи се от Тихия океан. И това докара до голямо количество превалявания. Почвата е подгизнала, към този момент не възприема влагата, отсам и повишението на равнището на реките и наводненията, - изясни Роман Вилфанд, теоретичен шеф на Хидрометеорологичния център на Русия, като употребява образеца на Далечния изток.

Разбира се, един азиатски ураган няма нищо общо с циклон над Черно море. Между тях има хиляди километри. Те се въртят в атмосферата без значение един от различен и се движат по свои лични траектории.

Но въпреки всичко – за какво залива по едно и също време разнообразни елементи на света? И то не елементарни дъждове, а рекордни? С пагубни наводнения и трагични последствия? Искате или не, ще си спомните за отворените бездни на небето и Потопа...

Метеоролозите, несъмнено, не употребяват такива термини, те имат научни пояснения. Но те удостоверяват: всички тези катаклизми не са случайност!


Последиците от наводненията в България. Снимка: REUTERS

" Всичко това е обвързвано с световното стопляне " - споделя Юрий Варакин, началник на Ситуационния център на Росхидромет, представен от КП. И връзката тук е следната: в нагрята атмосфера всички процеси протичат по-интензивно. Най-мощните дъждове, гръмотевични стихии, шквалове се получават при среща на две въздушни маси - топла и студена - с огромна температурна разлика. Колкото по-голям е контрастът, толкоз по-силно е неприятното време.

" Сега температурната разлика сред двете въздушни маси към този момент не е 5-10 градуса, както преди, а до 15 градуса, - изяснява Юрий Варакин. Колкото по-високи са кумулусите и гръмотевичните облаци, толкоз по-голяма е интензивността на преваляванията, толкоз повече вода се излива на квадратен метър. Така получаваме месечната ставка за един ден. И тръбите за дъждовна вода в градовете са проектирани за предходните климатични параметри, те не могат да се оправят. Явно освен тук, само че и в Истанбул, и в България...
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР