Приматите прекарват много повече време в почивка и самота, когато

...
Приматите прекарват много повече време в почивка и самота, когато
Коментари Харесай

Поведението на приматите се променя заради изолацията през пандемията


Приматите прекарват доста повече време в отмора и самотност, когато зоологическите градини и сафари парковете са затворени през първата година на пандемията от КОВИД-19, оповестява ДПА. 

Освен това нараства половата интензивност на животните, държанието им става доминантно, а апетитът понижава. 

Според научните наблюдения държанието на шимпанзетата, горилите и бабуините се трансформира още веднъж след връщането на посетителите в зоопарковете. Шимпанзетата и горилите стартират да прекарват все по-малко време сами, а горилите понижават времето си за отмора. Животните стартират да ядат повече спрямо времето, когато зоопарковете са били затворени. Приматите в сафари парковете се доближават до колите на посетителите.

Според доктор Саманта Уорд, зоолог към Университета в Нотингам, приматите са измежду най-интелигентните скотски типове в зоологическите градини и тяхната връзка с посетителите е сложна. „ Като разследване от затварянето имаме неповторима опция да проучим по какъв начин хората въздействат на държанието на животните. “

Всеки тип човекоподобни маймуни и даже всяко настрана животно реагира по друг метод. Трудно е и да се дефинира до каква степен измененията в държанието са положителни или отрицателни. Горилите и шимпанзетата бонобо се усамотяват по-малко в наличието на хората, което може да се преглежда като положителен резултат. От друга страна, неналичието на задоволително време за отмора на горилите може да бъде несъмнено и като неспокойствие от наличието на хората. 

Наблюдаваните промени и реакцията към затварянето хвърлят светлина към казуса с акомодацията на типовете в зоопарковете. Научните наблюдения са събрани сред април 2020 година и септември 2020 година, както и сред ноември и януари 2021 година и обгръщат голям брой интервали на отваряне и затваряне на парковете по време на пандемията от новия ковид, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР