Прилагането на Закона за българското гражданство трябва да води към

...
Прилагането на Закона за българското гражданство трябва да води към
Коментари Харесай

Политиката за предоставяне на българско гражданство за сънародниците ни зад граница беше обсъдена на работна среща в президентската институция

Прилагането на Закона за българското поданство би трябвало да води към трайното приобщаване към България на представителите на огромните български исторически общности в чужбина.

Това съобщи президентът Румен Радев през днешния ден на работна среща, отдадена на политиката за даване на българско поданство за сънародниците ни зад граница. В срещата участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на правораздаването Надежда Йорданова и заместник-министърът на правораздаването Юлия Ковачева. В президентската институция са получени голям брой сигнали от наши сънародници от чужбина, които срещат непреодолими спънки за приемане на българско поданство, уточни президентът.

Договорено бе основаването на работна група, която да сплоти напъните на ангажираните институции с процеса по издаване на българско поданство, която да набележи ограничения за превъзмогване на дефицитите и спорното използване на съществуващата законодателна уредба.

Обща бе позицията, че следваната процедура сега води до това, хиляди заявки на наши сънародници зад граница за приемане на българско поданство да остават с години без отговор или да се връщат заради липса на задоволително документи за доказване на български генезис, макар че това може да бъде потвърдено по други способи, планувани в нормативната уредба. Обсъдена бе и опцията за основаването на краткотрайна комисия, която да прегледа оставените без отговор заявки или отхвърлените заради официална недостатъчност претенции.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР