Приключват дейностите по обновяване на емблематичната за Стара Загора Къща

...
Приключват дейностите по обновяване на емблематичната за Стара Загора Къща
Коментари Харесай

Обновиха къща музей Гео Милев в Стара Загора

Приключват дейностите по възобновяване на емблематичната за Стара Загора Къща музей „ Гео Милев ", оповестяват от пресцентъра на общинската администрация. 

" На съществуващия в двора на къщата бунар е построена нова защитна структура, защото беше компрометирана и представляваше заплаха за посетителите ", изясни уредникът Валя Сотирова. Тя посочи, че са префугирани и старинните плочки в двора на музея, с цел да няма предпоставки за произшествия.

Пребоядисани са и стените в дворното пространство и южната ограда, която беше нарушена поради влага. Направен е непълен ремонт на покривното пространство като са пренаредени част от керемидите. Заради наставление от Регионална работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " е променено отварянето на входната врата към експозиционната зала. Ремонтните действия са изцялофинансирани от бюджета на Община Стара Загора.
Музеят в къщата в Стара Загора, където е израснал великият стихотворец Гео Милев, е открит през 1953 година Първото подаяние за музея е направено от роднините на Георги Касабов, както е същинското име на създателя - ръкописи, писма, рисунки на Гео и огромна част от книги и списания на няколко езика от персоналната му библиотека В двора на музея сянка хвърля дъбът на Гео Милев, засаден при започване на ХХ век от поета и брат му и разгласен за естествена забележителност. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР