Приключва жътвата на пшеницата в Добричко. Над 90% от реколтата

...
Приключва жътвата на пшеницата в Добричко. Над 90% от реколтата
Коментари Харесай

Над 90% от пшеницата в Добричко вече е прибрана

Приключва жътвата на пшеницата в Добричко. Над 90% от реколтата към този момент е прибрана. В акцията се включиха 619 комбайна. Тази година в района с хлебно зърно са засети 300 хиляди декара, като междинният рандеман надвишава 550 кг от декар.

Добрич

Специалистите в бранша единомислещо дефинират тазгодишната селскостопанска акцията като сложна поради сухата есен, безснежната зима и пролетните порои.
Радостина Димитрова, ръководител на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите: Включиха се съвсем всички климатични отрицателни фактори, които могат да въздействат на пшеницата, което на процедура докара до извънредно редки посеви, които въз основата на това, което се случи есента и зимата са прелестни, само че никога не са удовлетворяващи.
В фамилната плантация на Радостина към 3% от площите с пшеница са унищожени от последните дъждове, а междинният рандеман от декар е 480 кг. По-ниското количество обаче е за сметка на качеството.
проф. Иван Киряков - Добруджанския аграрни институт, гр. Генерал Тошево: Когато зърното не е доста добре изхранено, т.е. хектолитърът не е доста огромен, то тогава качеството е по-високо. Така се оказва, даже и високопродуктивните сортове, които имат по-ниско качество, тая година имат относително положително качество.
Въпреки неприятните климатични фактори, добивът от българските сортове пшеница тази година е от 550 до над 700 кг от декар.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР