Приключи срокът за регистрацията на партиите и коалициите за местните

Приключи срокът за регистрацията на партиите и коалициите за местните ...

ЦИК: На 16 септември изтича срокът, в който партии и коалициите могат да се регистрират в ОИК.


Приключи срокът за регистрацията на партиите и коалициите за местните избори. 64 партии и 8 коалиции са подали заявления за участие. От тях бяха уважени заявленията на 59 партии, 7 коалиции. Отказана е регистрацията на 5 партии и една коалиция, тъй като документите им не съответстваха на изискванията ни. Това заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев по време на редовна пресконференция, предаде репортер на Novini.bg.

Национално движение "Единство" и партия "Солидарност" броят на избирателите, които подкрепят регистрацията е по-малко от 2500. В ЦИК са постъпили общо 3 сигнала и 9 жалби за нередности, стана ясно от думите му.

"На 16 септември изтича срокът, в който партии и местни коалиции и инициативни комитети могат да се регистрират в общинските избирателни комисии", припомни Андреев.

Андреев каза още, че на същата дата следва да бъдат обявени тарифите на печатните и онлайн новинарските и доставчиците на онлайн новинарски услуги, като в този срок трябва да ги предоставят на общинските избирателни комисии, ако медиите са с регионален обхват, а ако са с национален, на ЦИК и Сметната палата. За електронните медии срокът изтича на 26 септември.

„Онези граждани на държави-членки на ЕС, които отговарят на изискванията за активно избирателно право, могат да заявят да бъдат вписани в избирателните списъци и да упражнят правото си на глас. Изключението е единствено по отношение на онези граждани, които на предходните избори са включени в избирателните списъци и те ще бъдат включени автоматично“, обясни той.
 

Източник: novini.bg