Приказно красив е Сатурн! Планетата, погледната през телескоп, непременно буди

...
Приказно красив е Сатурн! Планетата, погледната през телескоп, непременно буди
Коментари Харесай

Вижте Великия процеп на Сатурн!

Приказно хубав е Сатурн! Планетата, погледната през телескоп, безусловно буди любознание със своите пръстени. Но въпреки и те да наподобяват фини и ефирни, в действителност са много огромни – невъобразимо огромни за човешкото въображение.

Между светлия пръстен А и по-тъмния Б се намира Великия процеп на Сатурн. Той е необятен 4 800 километра – по-широк даже от планетата Меркурий!

Горната фотография на Великия процеп бе снимана на 28 януари благодарение на тесноъгълната камера на автоматизираната междупланетна станция на НАСА и Европейската галактическа организация “Касини ”. Когато тя бе снимана, “Касини ” се намираше на разстояние 1.2 милиона километра от Сатурн. Мащабът е 7 километра на пиксел.

Тепърва следва да забележим пръстените на Сатурн в целия им искра! Макар че “Касини ” работи в орбита към Сатурн от 2004 година, станцията до този миг учеше главно луните на планетата. Но горивото към този момент свършва, краят на задачата наближава. Екипът на НАСА е избрал отговарящ край, който ще стартира в края на актуалната 2016 година и ще продължи до септември 2017 година, когато автоматизираната станция ще навлезе в атмосферата на Сатурн. По време на този възвишен край “Касини ” ще предприеме серийни навлизания сред Сатурн и най-вътрешния пръстен, по време на които ще бъдат заснемани неповторими фотоси с високо качество на тази загадъчна планета!

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР