Приказката "Добрият ром" в учебника по литература за трети клас

...
Приказката "Добрият ром" в учебника по литература за трети клас
Коментари Харесай

Ромска приказка скара майките

Приказката "Добрият ром " в учебника по литература за трети клас скара майки във Facebook. В нея основният воин намира торба с жълтици, само че не я взима. Много от майките не са съгласни, че е кадърен на такава безкористна постъпка.

"Не им е мястото на тези приказки в учебниците по литература за трети клас ", възмути се майка на третокласник. Младата жена изясни, че не е расист, само че пък и не е знаела, че ромите имат своя книжовност и свои национални приказки.

На финала на урока към третокласниците е насочен въпрос какво положителният ром получил като компенсация за това, че оставил инцидентно открито имане. Също по този начин децата би трябвало да разсъджават за какво героят не е взел торбата с жълтици. Според създателите на учебниците сходни тематики имат за цел да възпитават приемливост в учениците. От просветното министерство разясниха, че това е част от тематика за всемирен полезности в мултикултурна среда. "В този случай е възможно да има разкази от другите етноси ", описаха още от ведомството, написа в. "Телеграф ".

В мненията под обявата във Facebook има и родители, които не виждат нищо неприятно в проучването на приказки на другите етноси.

"Толерантността, благи хора, е положение на Интелекта, пробвайте да извършите бездънен разбор и на други басни, преди да се възмущавате ", гласят част от мненията в отбрана на ромската приказка в учебника.



Снимка: Facebook

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР