Приходите от такси от въведената в началото на март тол-система са

...
Приходите от такси от въведената в началото на март тол-система са
Коментари Харесай

Държавата опипва почвата за вдигане на тол-таксите

Приходите от такси от въведената при започване на март тол-система са с 50% по-ниски от плануваните. Вместо 1 млн. лева приходи дневно от трафика на тежкотоварните транспортни средства, събираната дневна сума е около 450 хиляди лева Това заяви проф. Олег Асенов от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) пред " 24 часа ". 

Причината за по-малкото доходи е ясни - лимитираните пътувания и намалялата стопанска интензивност в резултат на COVID-пандемията. Превозвачите обаче незабавно заподозряха, че страната за следващ път натиска за по-високи такси и за разширяване обхвата на платените пътища. Още повече, че проф. Асенов изяснява как анализ на АПИ посочил, че въпреки трафикът от март до август да е намалял с 20% по отношение на предходната година, постъпленията от пътни такси са паднали в доста по-голяма степен. При това напоследък превозвачите  се отказват да употребяват и различните безвъзмездни пътища, тъй като това се оказало неизгодно за тях.

Представители на транспортния бизнес изрекоха противоречие с изводите на Асенов. 

" Разбира се, че ще има срив на приходите от тол-такси, откакто за огромна част от времето от март насам, ние не сме работили. АПИ регистрира 20% спад на трафика, само че вероятно има поради директните транспорти, тъй като спадът във вътрешния транспорт е доста по-голям. Автобусният транспорт, да вземем за пример, за доста от компаниите е свит 80%, изключително тези, които извършват и туристически пътувания - в това число до юли тях изобщо нямаше. Редовните автобусни линии също са съществено намалели и по избрани посоки са изцяло затворени. Срив има и при товарните транспорти и голяма част от транспортните средства са на паркинг ", разяснява за " Сега " Магдалена Милтенова от Конфедерецията на автобусните превозвачи.

Според Милтенова няма нищо укоримо в това, превозвачите да избират безвъзмездни различни пътища. " Нали това е и смисълът на тол-системата? Такава е и практиката в Европейски Съюз ", съобщи тя.

Още в края на май министърът на районното развиване Петя Аврамова даде поръчка, че ще предложи разширение на обсега на тол-системата освен поради по-ниските приходи от таксата вследствие на коронавируса, само че и поради това, че области в страната, останали без нито един заплатен път. 

В момента в oбxвaтa нa тoл cиcтeмaтa пoпaдaт 3115 ĸм пътищa (803 ĸм aвтoмaгиcтpaли и 2312 ĸм пъpвoĸлacни) oт oбщo oĸoлo 20 000 ĸм peпyблиĸaнcĸa пътнa мpeжa.

Тол-системата започва публично на 1 март т.г. Първоначално страната смяташе да вкара таксуване на транспортните средства над 3.5 т освен на автомагистралите и първокласните пътища, само че и на редица второкласни пътища. След неодобрение и митинги от страна на транспортния бранш второкласните пътища бяха извадени, а повечето първоначално избраните такси - понижени. 

С превозвачите бе контрактувано след първите три месеца на действие на тол-системата да бъде изработен разбор на приходите и в случай че не са събрани поне 100 млн. лева, да се вдигнат някои от таксите и да се разшири обсега на платените пътища. COVID-пандемията и рестриктивните мерки за пътешестване осуетиха тези планове. Сега очевидно АПИ са подготвени с разбора си. 

" Все още нямаме никакви диалози с АПИ и Министерство на регионалното развитие, само че чакаме да ни поканят. Разчитаме, че няма да вършат промени, без да седнем на масата да ги обсъдим ", заяви Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи в България. Той напомни, че когато през май министър Аврамова е предизвестила за разширение на обсега на платените пътища, браншът е реагирал остро против сходно деяние. 

" Според нас се събират задоволително средства, въпросът е по какъв начин се разходват. Дори и да нямаше ковид, не може да се очаква още на старта на сходна, закъсняла с 10 години, промяна, да се събират на 100% нужните доходи за ремонт и поддръжка на пътищата. Тя би трябвало да се вкарва поетапно, с цел да може бизнесът да я понесе, а и да няма внезапен скок в крайните цени. Затова разумно беше да се стартира с по-малък обсег ", съобщи Димитров.

Според него още веднъж би трябвало да се възобнови разговорът за философията на тол-системата.

" Нашата концепция беше да има различни пътища за вътрешния транспорт и българските превозвачи. Защото камионите, които карат по тези пътища, в действителност доставят артикули до дребни обитаеми места и по този начин спомагат за потреблението вътре в страната, без да бъде оскъпено. Оттам насетне да бъде неразрешено на директния трафик да употребява различните безвъзмездни пътища и да минава единствено по автомагистрали, както е в Унгария ", напомни Димитров.

" Интересно ще е да видим от тези такси, които до момента са събрани, каква част е от български превозвачи и каква от задгранични. Защото на нас ни се твърдеше, че тол-системата ще се цялостни главно от директния трафик. Но дали е по този начин? ", сподели Димитров.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР