Приготвяли ли сте някога храна с група хора? Всеки човек

...
Приготвяли ли сте някога храна с група хора? Всеки човек
Коментари Харесай

Всяка компания има нужда от тези пет типа маркетолози

Приготвяли ли сте в миналото храна с група хора? Всеки човек е податлив да гравитира към това, което прави най-добре. Някои хора имат впечатляващи умения с нож, а някои обичат да мерят тъкмо съставките. Други се отклоняват изцяло от готвенето, като избират да провеждат настройките на мястото. Независимо от ролята, задачата се споделя - приятната храна.

Не е друго от това да бъдеш в маркетингов екип - опираш се на най-хубавите си умения, с цел да приготвиш сполучлив резултат.

Като маркетолог, знаете, че има доста умения, нужни за постигането на този резултат. Продуктови известия, рекламни акции, обществени медии, имейли, блогове - всеки инструмент изисква неповторим метод. В по-големите организации тази работа се прави от екип от хора, в който всеки е със свои лични профилирани умения. Но не всеки маркетингов екип е подобен.

По-малките компании постоянно имат маркетингов " екип "  от един или двама маркетингови мениджъри, които правят работата на доста хора и от тях се желаят универсални умения. Независимо от структурата, всеки маркетингов екип би трябвало да разбере клиентите, пазара и да има визия за това по какъв начин иска да поддържа връзка. Маркетолозите трябва да бъдат гъвкави с опцията да трансформират метода, по който предават обръщение въз основа на аудиторията и времето.

Имах шанса да бъда в кухнята на маркетинга в най-хубавата си форма през последните 20 години. Започнах да се занимавам с маркетинг при започване на кариерата си и през годините съм работил с доста надарени съотборници - всички от тях практикуват занаята малко по-различно. Днес в компанията " Aha! "  съм благополучен да работя с един извънредно ефикасен маркетингов екип.

Въз основа на опита си, считам, че има пет отбора маркетолози, от които се нуждаят всички компании: 

Адвокатът

Истински запалянко на технологиите, този маркетолог в продукта на компанията и обича да споделя изгодите от него с клиентите. За да прави това, той би трябвало да работи в тясно съдействие с продуктовия мениджмънт - да научи какви нови функционалности и усъвършенствания идват, с цел да може да планира и реализира стратегията за прекосяване в пазара. (Често " юристите "  са първите, които употребяват новите функционалности.) И макар че ще намерите този човек в екип за продуктов маркетинг, той прекарва много време в работата си да подчертава стойността на продукта пред екипи в компанията като тези за продажби или за поддръжка.

Статистикът

Периодични доходи, месечни проби, цели на продажбите… този експерт може на процедура да рецитира тези цифри в съня си. Така е, тъй като прекарва дните си в добиване на данни и основава прозрения от тях, които да образоват екипа. Например, когато другите от екипа поставят старания по какъв начин да усилят опитването на продукта или ангажираността с него. Тогава този експерт, който схваща от цифри, може да извади един остроумен отчет с насоки. А когато не преценят успеваемостта на маркетинговите акции, ще откриете " статистиците " заровили глава в данните да търсят нови способи за усъвършенстване на бюджета.

Ковачът на думи

Думи, думи, думи. Този актуален писар знае по какъв начин да събере съвършените думи дружно, с цел да изпрати вярното известие, с точния звук. Просто попитайте останалата част от екипа - това е индивидът, който се занимава с писане на нови блогове, редактиране на посланията на реклама или писане на нови маркетингови материали. Най-добрите криейтив създатели са повече от просто проводници на наличие. Те са стратези. Тяхната работа е да съберат публицистичен календар, който да е съгласуван с задачите на компанията, като се уверят, че всяко наличие има ясна цел.

Свързващият

Тези " строители на общности " и админи на обществените мрежи имат опция да се свързват онлайн с хората и да ги държат ангажирани. Те са умели в това да пишат малко и да дават отговор на хората (особено на потребителите с въпроси за подкрепа), в действително време. Но свързването не стопира дотук. Те непрекъснато теглят нови аналитични отчети, с цел да схванат какви послания работят, с цел да могат по-добре да осведомят идващия обществен календар и да се ангажират с почитатели.

Защитникът

Този човек яростно пази марката. Може даже да ги намерите в надничане над работата на другите - по този начин се подсигурява, че всяка маркетингова активност и връзка остават правилни на главните полезности и еднаквост на компанията. Тази работа е значима, само че " бранителите " освен схващат компанията - те познават публиката ѝ. Те прекарват доста време, анализирайки пазара и следейки деликатно съперниците, с цел да доставят известия и материали, които резонират с тях.

Може да подхождате по друг метод към работата от другите членове на екипа ви, само че всички вие би трябвало да сте обединени от вашите споделени цели. 

Браян де Хааф - съосновател и основен изпълнителен шеф на компанията Aha!, както и създател на книгата " Lovability ", в LinkedIn
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР