Приетият закон за закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен

...
Приетият закон за закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието


„ Приетият закон за закриването на профилираното правораздаване е пределно явен – той планува 3-месечен интервал в който ръководителите на закриваните съдилища и прокуратури да провеждат предаването на завършилите и висящите каузи. През миналите седмици чухме разнообразни изказвания за неспособност за осъществявания на настоящия закон и за непyлноти, чух за проблемите и през днешния ден. Но въпреки всичко мина един месец. Днес не чух какво е свършено през този интервал. “ Това съобщи министърът на правораздаването по време на съвещанието на пленума на Висшия правосъден съвет в отговор на настояването за удължение на периодите за закриването на спецправосъдието, оповестиха от пресцентъра на правосъдното министерство.

Днес Висш съдебен съвет изслуша ръководители на прокуратури в София. Причина за чуването бяха измененията в Закона за правосъдната власт, съгласно които спецпрокуратурата и спецсъдът ще бъдат закрити през юли.

„ На всички въпроси има законодателни решения. Да, има доста работа за извършване, да, тя е сложна работа, само че това не значи, че не може да бъде свършена. Голяма част от въпросите са организационни и би трябвало да бъдат решени в границите на Висш съдебен съвет ", сподели още министър Йорданова. „ Прокуратурата е единна и тя е едно юридическо лице. Прокуратурата има опит. Закривани са районни прокуратури и вие сте се справили доста добре с това. Въпросът за архивите е организиран в правилника за администрацията, има съществуващи разпореждания. Става въпрос за регистратурите за класифицирана информация. Има настоящ закон, има способен орган, който дава инструкции по използване на закона. Не споделям, че е елементарно, мъчно е, точно по тази причина има 3-месечен интервал, с цел да се провеждат тези действия. Ще обсъдя всеки въпрос с екипа си, не споделям, че диалогът стопира. Диалогичен човек съм, означих си няколко въпроса “, добави министърът.

„ В нито един от въпросите, които чух не виждам потребност от законодателно изменение. Бяха сложени въпроси с активността на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията “ (ГДИН) и този въпрос би трябвало да бъде разискван деликатно. Разговорите са нужни, с цел да се спрат това предпочитание за всяване на суматоха – няма съображение за суматоха “, сподели в умозаключение Йорданова.

Тя изясни, че през идващите седмици Министерството на правораздаването ще стартира промени в закона за СРС и напомни за решението по делото " Екимджиев и други против България ", което се отнасяше за СРС и по него страната ни беше наказана.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР