„Приетият таван на директните годишни плащания от 100 000 евро

...
„Приетият таван на директните годишни плащания от 100 000 евро
Коментари Харесай

Иво Христов: Успех. Приетият таван на директните годишни плащания ще спре окрупняването в земеделието

„ Приетият таван на директните годишни заплащания от 100 000 евро ще постави завършек на окрупняването в земеделието. За страна с централизация на земеделските дотации, каквато е България, това е обществено важен пробив. Този принцип, залегнал и във "Визия за България " на Българска социалистическа партия, бе общопризнат и от Европейския парламент. Така парите ще стигат до повече производители, каквото е и нашето схващане за хармонично развиване на селското ни стопанство. “

Това сподели след снощното гласоподаване на отчетите за Общата селскостопанска политика Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Една от отрасловите комисии на българския евродепутат е Комисията по земеделие и развиване на селските региони (AGRI).

Предложението да се резервира преходната национална помощ беше подкрепено от българските социалисти. С тази стъпка основни браншове на отглеждането на животни, огромна част от които дребни ферми у нас, ще могат да получават национално финансиране най-малко до края на идващия програмен интервал.
Христов открои като "особено значимо " предлагането за усилване на съдействието сред страните членки в областта на труда при селскостопанските служащи.

"Български жители, работещи в селското стопанство в други страни на Европейски Съюз, в този момент са ощетявани, експлоатирани и живеят в мизерни условия. Следващата Обща селскостопанска политика слага акцент върху отбрана на тези права. Важна стъпка напред е, че с ОСП се вземат решение обществени проблеми на наднационално равнище, а тя не се лимитира с систематизиране на бюджета ", сподели той.

Българският евродепутат изрази страдание, че се планува процентът за обвързана поддръжка (обвързването на част от средствата по ОСП с съответно производство) да бъде понижен от сегашната формула (13+2)% на (10+2)% от пакета на директните заплащания.

Иво Христов разяснява също по този начин, че е било отхвърлено предлагането, на което съвносител са и българските социалисти, да се реализира равнене на дотациите до края на идващия програмен интервал.

"За страдание, и отсега нататък ще носим тежестите на зле контрактуваните при встъпването ни в Европейски Съюз дотации. Това ощетява българските производители, само че страните в Европейски Съюз ревностно пазят ползите на своите земеделци и никой няма желание да отстъпва от завоюваното. Все отново чакам, че ще се върви към доближаване в интервала до 2027 година ", сподели още той.

"Специално внимание в мандата на Екологичен потенциал за договаряния със Съвета и Европейската комисия намират пчелите и другите опрашители. Това е извънредно значимо за страна като България, в която от години проблемите с пчелите се множат и изострят. Друг акцент ще бъде опазването на биологичното многообразие. Все по-ясно се демонстрират пагубните последици от неговото понижаване, а това ще има отражение както върху природата, по този начин и върху личното ни прехранване ", добави Христов.

По думите му, редица други значими оферти, свързани с напояването, новите технологии и въвеждането на механизъм за тъжби на равнище Европейски Съюз при подозрения за злоупотреби, са също значими, заслужават да бъдат подкрепени и да станат част от идната ОСП.

"Поради тази причина през вчерашния ден подкрепихме мандата, реализиран в Екологичен потенциал, за тристранни договаряния със Съвета и Европейската комисия за бъдещето на Общата селскостопанска политика. Надявам се те да приключат във допустимо най-кратки периоди, с цел да има задоволително време за деяние и подготовка за новия интервал и на национално равнище ", сподели още Христов.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР