Приетите конституционни промени са лоши като редакция и като цялостна

...
Приетите конституционни промени са лоши като редакция и като цялостна
Коментари Харесай

Борислав Цеков за конституционните промени: Президентът не е прав да смята, че тези текстове водят до криза

" Приетите конституционни промени са неприятни като редакция и като цялостна философия. Христо Иванов и ГЕРБ носят цялата отговорност за тази юридическа незначителност. Президентът не е прав да счита, че тези текстове водят до конституционна рецесия. Такава рецесия може да възникне изкуствено ". Това съобщи преподавателят по конституционно право Борислав Цеков.

Според него конституционна рецесия може да има при назначението на служебния кабинет, в случай че президентът откаже да назначи министрите.

" Чува се мнение, че президентът може да откаже, защото назначението на претендента за длъжностен министър председател било споделено пълномощие от вида на назначение на посланици или на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. В случая нямаме споделени пълномощия, тъй като няма определен длъжностен министерски съвет и длъжностен министър председател, а имаме претендент. Назначаването на служебното държавно управление е изключителна компетентност на президента, а не споделена. С тези промени в Конституцията е въведена една процедурна специфичност, че съставът на Министерския съвет се предлага от претендента за министър председател. Това значи, че президентът няма право на преценка за състава и структурата на служебния кабинет. Държавният глава може да избере кого да назначи за министър председател след съвещания с партиите ", изясни Цеков пред NOVANEWS.

" Отговорност за служебното държавно управление носи президентът, само че пред него отговорността се носи от служебния министър-председател. Всички питаме какво става, в случай че тези длъжностни лица откажат да станат министър председатели ", добави конституционалистът.

Според него текстовете за промени в Конституцията са неприятни. И счита, че в кратък интервал ще плащаме заплати на 480 депутати, вместо на 240.  " Заплатите на народните представители се начисляват от датата на изборите. В поправките на Конституцията записаха, че пълномощията на предходния парламент се приключват от датата на клетвата на встъпване в служба на определените депутати. Това демонстрира немарливост ", сподели Цеков.

Относно опцията за избори 2 в 1 той посочи, че европейските институции нееднократно са  препоръчвали европейските избори да не се съчетават с националните.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР