Приемът по авансовото плащане по украинската помощ ще започне съвсем

...
Приемът по авансовото плащане по украинската помощ ще започне съвсем
Коментари Харесай

Министър Гечев: Приемът по първоначалното плащане по украинската помощ ще започне в най-кратки срокове

Приемът по предплатеното заплащане по украинската помощ ще стартира напълно скоро. Това разгласи министърът на земеделието Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година при откриването на извършеното през днешния ден съвещание на Консултативния съвет по отглеждане на животни.

Домакин на Съвета бе Тракийският университет-Стара Загора.

„ Благодаря на сътрудниците от Министерството на финансите за позитивното мнение и за обезпечаването на средства в поддръжка на българските земеделци, като чакам тази сряда в границите на съвещанието на Министерския съвет разходът да бъде одобрен “, означи още министърът. Той добави, че приемът ще стартира в къси периоди, редом с настояването за нотификация на помощта от Европейската комисия, оповестяват от пресцентъра на Министерство на земеделието.

Министър Гечев моли към участниците в Съвета да прегледат деликатно и моделите на софтуерни карти, както и съответните методики, преди да бъдат придвижени към Селскостопанска академия за правенето на цялостна методика. Той подсети, че петък е и срокът за подаване на заявки на браншовите организации за включване в Мониторинговия комитет. И изясни, че там е мястото, където ще бъдат обсъждани  публично всички оферти за промени в Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2023-2027 година

Аграрният министър увери животновъдите, че министерството продължава да поддържа директен контакт със земеделските производители и продължава акцията за разяснение на изискванията по използването на ограниченията и интервенциите по Стратегическия проект, както и подготовката на съответните наредби. Той насърчи стопаните да бъдат дейни в предложенията си за промени по Плана и ги увери, че всички те ще бъдат прегледани всъщност.



„ Търсим необятна смяна на Стратегическия проект в редица съставни елементи освен във връзка с другите ставки, само че и във връзка с към този момент декларираното предпочитание от нас за преразглеждане на някои от екологичните параметри и надлежно на заложените условия в тактиката „ От фермата до трапезата “, сподели в умозаключение министър Гечев.

По време на съвещанието представителите на сектора регистрираха затрудненото състояние, в което се намира секторът и желаеха да бъдат направени индексации на ставките по отношение на инфлационния коефициент. Като причина за това животновъдите показаха изкупната цена на млякото, както и вносът на артикули от Украйна.

Заместник-министърът на земеделието доцент Крум Неделков акцентира, че изнесеното съвещание на Консултативния съвет в Тракийския университет би трябвало да бъде добър образец за взаимната работа сред сектора и науката.

„ Науката и нововъведенията са нужни за разрастване на капацитета на бранша, уповавам се отсега нататък браншът и профилираните български университети да работят в тясно съдействие “, разяснява още той. Крум Неделков заключи, че министерството регистрира съществуващите проблеми в бранша и търси оптимални благоприятни условия за разрешаването им.

Експерти от дирекция „ Животновъдство “ в Министерството на земеделието показаха информация за осъществените инспекции в млекопреработвателни предприятия в цялата страна.  Данните  сочат, че се прави доставка на мляко от други страни, само че не е спряно и изкупуването на българско мляко. През януари и февруари вносът е към 30%, главно от страни от Европейски Съюз. Инспектирани са както дребни, по този начин и огромни мандри.



Общите данни за вноса на сурово краве мляко през януари демонстрират, че той е повече от 56,4 хиляди тона, което е 6,5% от общото количество мляко. За съпоставяне в предходните години вносът варира между 5 и 7%.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР