Приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти,

...
Приемане на нова методика за обследване на тежките пътни инциденти,
Коментари Харесай

Доклад предлага одити на всички пътища и нова методика за разследване на катастрофите

Приемане на нова методика за проучване на тежките пътни произшествия, бързо и дейно събиране на наложени наказания, одитите за пътна сигурност на всички пътища, а освен на автомагистралите са част от рекомендациите в отчет направен от Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ". Той е оповестен за публично разискване на уеб страницата на институцията.

В известие до медиите от организацията показват, че това е първият повсеместен разбор на равнището на сигурността на придвижването по пътищата в България и на неговата основа ще бъде създадена Стратегията за сигурност на придвижването в интервала 2021 – 2030 година.

Оневиняване на водачите

Предвидената нова методика за проучване на тежките пътни произшествия ще има за цел да изследва всички обстоятелства и условия към тях. В момента, на база предварителният оглед на мястото на произшествието, в годишните доклади на Пътна полиция написа, че 96% от случаите в страната са резултат от неточност на лидера.

При новата методика основно би трябвало да бъде не установяването на виновност, а на дефицитите свързани с държанието на лидера, редовността на транспортното средство, положението на инфраструктурата, метеорологичната конюнктура и така нататък. Предвижда се и в огледите на пътните произшествия да стартира да се отбелязва дали транспортното средство е с ляв или десен волан, с цел да се изследва въздействието на транспортните средства за назад придвижване.

При следствие на изключително тежки произшествия се предлага те да се обследват от експерти от разнообразни области – пътни служители на реда, инженери, специалисти по пътна сигурност и други. Анализът демонстрира, че за 2018 година са открити 77 сектора с централизация на произшествия, на които би трябвало да се подхващат спомагателни ограничения по тяхното обезопасяване.

Подобряване на събираемостта на санкциите

Подобряване на събираемостта и редуциране на периодите за връчване на наложени наказания по Закона за придвижване по пътищата, с цел да проработи предварителната защита е друга точка в отчета. Предлага се при неплатени санкции на жителите да не се оферират никакви административни услуги, а чужденците да не могат да изоставен територията на страната.

 Доклад предлага одити на всички пътища и нова методика за следствие на злополуките
© Дневник

Връща се и концепцията за съоръжение на патрулните коли на Пътна полиция с ПОС терминали с опция за възнаграждение на наказания на място. Предлага се тези нови детайли да се вкарат незабавно с ремонти в Закона за придвижване по пътищата.

Разширяване на пътните сектори с надзор от автоматизирани механически средства и предпочитано цялостно поръчителство с тях на сектора София – Пловдив от " Тракия " е различен посочен приоритет. В момента Пътна полиция разчита на 25 стационарни камери, 31 съвременни портативни радари и 148 средства за надзор на скоростта в патрулните коли. Секторен надзор има единствено на два пътни сектора, като има планове за още два.

Чанти за първа помощ в патрулките

Разширяване на опциите за оказване на първа долекарска помощ и съоръжение на патрулните коли на Пътна полиция с чанти за първа помощ е друга от рекомендациите. Има и концепция всички водачи в институции и общини да минават периодически курс по първа помощ, а с децата да се работи от ранна възраст в тази посока. Целта е да се оказва съответна помощ на място до идване на медицинските екипи.

Публичен указател на всички сервизи

Най-честите механически неизправности, които водят до произшествие са пръсване на гума и щета в спирачната уредба, е заключението в частта " Превозни средства ", като главната рекомендация е поредна работа за гарантиране на техническата им редовност. Основна тенденция на работата на организацията в бъдеще е да стимулира притежателите на коли да упорстват годишните механически прегледи действително да откриват редовността на автомобила. Предлага се и основаване на обществен регистрационен режим на компаниите, извършващи сервизна активност.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР