Причината за силно замърсения с твърди частици въздух над редица

...
Причината за силно замърсения с твърди частици въздух над редица
Коментари Харесай

Експерт обясни паричната за токсичната мъгла в София

Причината за мощно нечистия с твърди частици въздух над редица градове в България е антициклонът, който определяше времето в страната, изясни в „ Здравей, България” по NOVA синоптикът Анастасия Кирилова.

Най-силно през последните дни беше замърсяването над София, макар относително високите температури. От синоптична позиция за това е отговорно тихото време.

В София - стопират от придвижване мръсните коли

В кои градове у нас хората дишат най-мръсен въздух

„ В такава конюнктура над столицата се образува дълбока атмосферна инверсия, която попречва естествените механизми за ликвидиране на въздуха”, уточни Кирилова.

„ Дори при липса на инверсия, в град като София, когато няма вятър, е обикновено замърсяването незабавно да се повиши”, разясни тя. „ Софийското поле е долина, т.е. е предпазено от вятър”.

По думите ѝ управляващите би трябвало да вземат ограничения в точния момент, когато няколко дни преди този момент се знае, че времето ще е безшумно.

Анастасия Кирилова акцентира, че замърсяващите частици се свързват с водните капчици в мъглата, като я вършат токсична – „ това е смог”.

„ В този интервал броят на пациентите, които посетиха нашите кабинети с влошено положение, са повече. Една седмица, откакто е била нараснала концентрацията на фини прахови частици, надлежно се е нараснал и броят на приетите в болница пациенти с хронични белодробни болести”, изясни от своя страна пулмологът доктор София Ангелова.

Ако в продължение на дълго време сме изложени на такова замърсяване, това може да отключи хронични белодробни болести.

„ Не всеки ден има тези високи концентрации на прахови частици. В интервала, когато мъглата падне, се утежнява и положението на хронично болните. Много здрави хора също кашлят. Това е метод белият дроб да се мъчи да изкара токсичните субстанции от себе си”, разясни пулмологът.

Д-р Ангелова посъветва в интервала, когато има смог, хората да заобикалят да карат колела и да тичат в парка. С дейни физически действия се правят по-дълбоки дихателни придвижвания и по този метод токсичните субстанции се поемат по-дълбоко.

„ Очакват ни три-четири дни с по-динамична атмосфера. Ще има вятър и превалявания, които също оказват помощ за ликвидиране на въздуха. До понеделник-вторник считам, че няма да има затруднения”, предвижда синоптикът Анастасия Кирилова.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР