Причината за образуването на дъгата е различното пречупване на светлината

...
Причината за образуването на дъгата е различното пречупване на светлината
Коментари Харесай

Притча за цветовете на дъгата

Причината за образуването на дъгата е особеното изкривяване на светлината в дъждовните капки - индикаторът на изкривяване за дълговълновия (червен цвят) е по-малък от този на късовълновия (син, лилав цвят).

По тази причина аленият се отклонява по-малко (на 137°30’) в сравнение с виолетовия (на 139°20’) и в следствие - белият цвят се разлага в набор.

В основата на това събитие е пречупването и отражението на светлината на паралелен вързоп лъчи навътре в сферичните капка вода.

Освен това пояснение от науката, съществува и необятно публикувана алегория за дъгата.

Преди хиляди години цветовете почнали да спорят, кой от тях е най-обичаният и значимият. Всеки от тях представял човешка добродетел и блян, с който мислел, че изпъква пред останалите.

 Момиче измежду Природата

Зеленият – знак на надеждата;

Червеният – на заплахата и смелостта;

Жълтият – на веселието и топлината;

Оранжевият – на здравето и обновлението;

Синият – на свободата и безкрайността;

Пурпурният – на престижа и властта.

 Цветове на Дъгата

Спорът на цветовете не преставал, всеки изтъквал своите качества и отказвал да отстъпи, карали се все по-шумно, до момента в който не провокирали мълния и гръм. Върху тях завалял пороен дъжд и те почнали да се бутат един зад различен, с цел да се скрият.

Изведнъж се чул гласът на дъжда, който им обяснил, че са най-обичани и значими единствено като са дружно и ги подканил да се заловен за ръце и да се сдобрят. Така посочили, че сред тях може да царува мир и почитание.

Так постоянно, когато дъждът измива всичко излишно и пагубно в човечеството, се появява дъгата като знак за красивото и вярата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР