Причината е, че само от началото на тази година в

...
Причината е, че само от началото на тази година в
Коментари Харесай

Поставят разделителни колчета и на пътя София-Самоков до края на септември

Причината е, че единствено от началото на тази година в частта от пътя, обслужвана от София, са станали 58 произшествия с материални вреди, съобщи Българска национална телевизия. 18 са случаите със починали или ранени. В пътния сектор, обслужван от Самоков, са настъпили 10 катастрофи.

Още през юли беше обявено от пресцентъра на кабинета " Денков ", че до края на септември ще бъдат построени физически разделители или така наречен ограничаващи колчета сред посоките на придвижване в три сектора с нараснала централизация на пътно-транспортни катастрофи. Единият от тях ще е София - Самоков.

Днес в предаването  на публичната телевизия ръководителят на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) инж. Ясен Йорданов съобщи и че се създава детайлна стратегия, която да бъде показана на обществото, с цел да е осведомено с проблематичните сектори и проблематичните пътища с доста неприятно качество, защото по думите му те са доста. Той даде обещание и структурни промени в администрацията.

" В момента се прави настоящо поддържане на пътната мрежа във всички 27 области и по всички автомагистрали, като това не включва съществени поправки. През миналите два месеца бяха подписани контракти за няколко плана, които ще бъдат изпълнени като съществени поправки ", уточни Йорданов и добави, че АПИ прави оценка на риска и на пътната сигурност. През миналия месец са ремонтирани съвсем всички нарушавания на оборудванията за пътна сигурност. Извършва се настоящо поддържане на рискови сектори по автомагистрала " Тракия ".

През миналата година са осъществени поправки на 52 обекта с обща дължина 615 км и на обща стойност близо 450 млн. лв., добави той.

В момента претеглянето на камиони с товар се прави от портативни кантари на ДАИ, тъй като датчиците за тегло от системата ТОЛ към момента не са сертифицирани, въпреки да са инсталирани преди 4 години. Някои от тях към този момент са излезли от строя, уточни шефът на АПИ.

Ясен Йорданов съобщи, че упоритостите му като ръководител на Управителния съвет на пътната организация са свързани с въвеждане на правила на бистрота и правдивост . " Публичният интерес би трябвало да бъде предпазен при харченето на публични средства ", посочи той.

По думите му би трябвало да се увеличи равнището на работа в АПИ, както и условията към изпълнителите на плановете.

Йорданов прикани компаниите, които ще аплайват по публични поръчки, да бъдат деликатни в подбора на цените и когато ги оферират да знаят, че АПИ ще отстоява качеството. По думите му най-ниската цена ще подсигурява на първо място бистрота при избора на реализатор, тъй като няма да има индивидуален аршин, който да бъде намесен.

" По отношение на това да бъдат лимитирани претенденти, които биха спекулирали с предоставяне на дъмпингови цени, ние сме подготвили механически, стопански, финансови критерии, които въпреки всичко би трябвало да бъдат достигнати и преодолени от претендентите. това смятам, че ще даде задоволително добра база, с цел да могат да се получават цени от претенденти, които са в положение да изпълнят поръчките ". 

Инж. Ясен Йорданов добави още, че " Дунав мост " е в тежко положение и се нуждае от главен ремонт.

" Ние сме подготвили тържна процедура, която ще излезе до дни за главен ремонт. Има механически план, скоро следва да бъде главно ремонтиран. Предприели сме незабавни ограничения, с цел да осигурим сигурността на пътуващите. Пределната цена на ремонта е към 21 млн. лева, само че би могла да бъде надвишавана ".

Инж. Ясен Йорданов беше назначен за ръководител на Управителния съвет на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) със заповед на министъра на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков на 8 юни. В УС бяха назначени и инж. Десислава Паунова и инж. Калоян Киров.

От Министерството на районното развиване и благоустройството обявиха, че с влизането на одобрени експерти в управлението на АПИ се разчита на мощно експертно начало, което ще следи за транспарантното разходване на забележителния държавен запас за поддръжка на пътната инфраструктура и възлагане на публични поръчки с огромен публичен интерес.

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР