Причина за гнева на олимпийския комитет са създадените от Москва

...
Причина за гнева на олимпийския комитет са създадените от Москва
Коментари Харесай

МОК изключи Русия от парада на нациите в Париж заради политизиране на спорта

Причина за гнева на олимпийския комитет са основаните от Москва Игри на другарството
Международният олимпийски комитет упрекна Русия, че " политизира спорта ", като се кани да организира Игри на приятелството през септември - ново съревнование, което конкурира Олимпийските игри. Поради тази причина беше наложена и глоба - съветски и беларуски спортисти няма да вземат участие в обичайния церемониал на нациите при откриването на Олимпиадата в Париж.

МОК, който разрешава присъединяване на съветските спортисти на идващите Игри в Париж през лятото само под безпристрастен байрак и в случай, че те не поддържат съветската инвазия в Украйна, изиска от спортния свят и от държавните управления, които са поканени от Москва, " да откажат присъединяване и поддръжка ", се споделя в декларация.

Анонсирано от няколко месеца, първото издание на Летните игри на другарството би трябвало да се организира в Москва и Екатерининбург идващия септември, припомня международната организация, до момента в който Зимните игри на другарството са планувани в Сочи през 2026, където се организираха и Зимните олимпийски игри през 2014.

МОК не укорява Русия, че провежда мултиспортни събития отвън неговата закрила, защото към този момент има такива надпревари - Игрите на английската общественост или на франкофонията, само че я укори, че го прави през " дипломатическа самодейност ", както и през директни контакти с " държавните управления в целия свят ".

" За да бъде още по-явна политическата им мотивация, те съзнателно подценяват спортните институции ", подчертаха от МОК и допълниха, че виждат " безсрамен опит " да се употребяват спортистите за " цели за политическа агитация " в нарушаване на олимпийската харта.

Освен това, Международният олимпийски комитет упрекна Москва в " безспорна липса на почит за международните правила за битка с допинга ", напомняйки опасенията на Световната антидопингова организация във връзка с Игрите на другарството поради измамите по време на Олимпийските игри в Сочи.

" Тази позиция е подсилена от обстоятелството, че Руската антидопингова организация не се подчинява на международния антидопинг код, както и че няма сертифицирана лаборатория в Русия ", прибавиха от МОК.

Малко по-късно пък комитетът забрани на съветските и беларуски състезатели да вземат участие в парада на спортистите по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. Това сподели пред медиите Джеймс Маклауд, шеф на отдела за връзки с националните олимпийски комитети на МОК.

Маклауд сподели, че решението за тяхното присъединяване на церемонията по закриването на 11 август ще пристигна на по-късен стадий.

" Руските и беларуските спортисти няма да вземат участие в парада на нациите, само че те ще имат опция да участват на церемонията по откриването на Игрите ", разяснява той.

Медалите на състезателите от двете страни няма да се вземат поради в генералното класиране по оценки на Олимпийските игри в Париж.

" 12 спортисти с съветски паспорти и 7 от Беларус имат квоти за Игрите досега ", разяснява Маклауд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР