Приблизително 2,8 милиона бременни жени и новородени умират всяка година

...
Приблизително 2,8 милиона бременни жени и новородени умират всяка година
Коментари Харесай

На всеки 11 секунди някъде по света умират бременна жена или новородено

Приблизително 2,8 милиона бременни дами и новородени умират всяка година или 1 на всеки 11 секунди , най-много по предотвратими аргументи, съгласно новите оценки на смъртността, оповестени от УНИЦЕФ, Световната здравна организация (СЗО), Отдела за население на Организация на обединените нации, UNFPA и Световната Банкова група.

За майките и техните бебета интервалът към раждането е изключително уязвим интервал. За майките затрудненията, водещи до гибел, могат да зародят без предизвестие когато и да е по време на бременност и раждане . През 2017 година съгласно последните оценки над 800 дами умират всеки ден от затруднения при бременност и раждане, или над 290 000.

По същия метод за новородените, първите 28 дни от живота - неонаталният интервал - са сериозни за оцеляването на детето . Децата са изправени пред най-високия риск да загинат през първия си месец от живота. През 2018 година 7000 новородени бебета умират всеки ден . Около една трета, в деня на раждането им, а съвсем три четвърти единствено през първата седмица. Според най-новите оценки за детската смъртност, новородените съставляват към половината от починалите 5,3 милиона деца под петгодишна възраст през 2018 година

" По света раждането е щастлив мотив . И въпреки всичко, на всеки 11 секунди раждането е фамилна покруса ", разяснява Хенриета Форе, изпълнителен шеф на УНИЦЕФ. " Квалифицирани ръце, които да оказват помощ на майките и новородените към раждането, дружно с чиста вода, съответно хранене, съществени медикаменти и ваксини, може да значи разликата сред живота и гибелта. Трябва да създадем всичко належащо, с цел да влагаме в универсално здравно покритие, с цел да спасим тези скъпоценни животи. "

УНИЦЕФ дава повече информация за това по какъв начин майките и новородените са най-уязвими по време на раждането, както и други основни ограничения от последната актуализация на Междуведомствената група на Организация на обединените нации за оценка на детската смъртност:

Неонаталната смъртност понижава с по-бавни темпове, в сравнение с смъртността под пет години: В международен мащаб междинният годишен % на понижение на неонаталната смъртност е 2,6% от 1990 година до 2018 година, спрямо 3,6 за по-големите деца под пет години. Във всички райони годишният ритъм на понижение от 1990 година до 2018 година е по-висок за деца на възраст 1-59 месеца, в сравнение с за новородени.

Големите неравенства не престават да съществуват сред страните: В Африка на юг от Сахара равнищата на гибел на майките са близо 50 пъти по-високи, а техните бебета е 10 пъти по-вероятно да загинат в първия месец от живота си, в съпоставяне със страните с високи приходи.

Субсахарска Африка изостава: Субсахарска Африка има най-високата смъртност при новородени през 2018 година при 28 смъртни случая на 1000 живородени деца, следвана от Централна и Южна Азия с 25 смъртни случая на 1000 живородени деца. Рискът от гибел на новородено в Африка на юг от Сахара е към 33 пъти по-висок, в сравнение с в страната с най-ниска смъртност.

Смъртността на новородените постоянно съставлява по-голям дял от смъртността под пет години при равнищата на смъртност под пет години: В Европа и Северна Америка, която има една от най-ниските равнища на смъртност под пет години измежду всички райони, 54 на 100 от всички под пет години смъртни случаи настъпват през неонаталния интервал.

Повечето новородени и бременни дами умират заради предотвратими и лечими аргументи: Новородените умират значително, тъй като се раждат прекомерно рано или прекомерно дребни, имат затруднения по време на раждане или вродени недостатъци или от тетанус или сепсис. Повечето деца под 5 години умират заради предотвратими или лечими аргументи - като затруднения по време на раждане, прибързано раждане, пневмония, диария и неонатален сепсис. Смъртта на майката е породена от акушерски затруднения като високо кръвно налягане по време на бременност и мощно кървене или инфекции по време или след раждане; и от ден на ден заради съществуващо заболяване или положение, усложнено от последствията на бременността.

Общо съвсем 6,2 милиона деца под 15 години са умряли през 2018 година В международен мащаб 85% от смъртните случаи измежду децата и подрастващите през 2018 година са настъпили през първите пет години от живота. 2,5 милиона са се появили през първия месец от живота, а четири милиона - през първата година. Други 1,3 милиона са на възраст сред 1 и 4 години и спомагателни 0,9 милиона смъртни случаи са настъпили измежду децата на възраст от 5 до 14 години.

Напредъкът е вероятен: От 1990 година смъртността на деца под 15 години понижава с 56% от 14,2 милиона смъртни случая до 6,2 милиона през 2018 година Страните в Източна и Югоизточна Азия реализираха максимален прогрес, с 80% спад в смъртни случаи под пет години. А от 2000 година до 2017 година коефициентът на смъртност измежду майките понижава с 38%.

Трябва да действаме в този момент: Ако не действаме в този момент, 62 милиона деца под 15 години ще умрат сред 2019 година и 2030 година, в това число 52 милиона деца под 5 години. Почти половината от тези деца под пет години ще бъдат измежду новородените.

Чрез своята световна акция Every Child ALIVE, която изисква решения от името на новородените в света, УНИЦЕФ приканва държавните управления, частния бранш и гражданското общество да:

Увеличавайте финансирането и информираността , изключително в области, които ще подобрят здравето на новороденото и майката и ще се обърнете към основните убийци на деца като пневмония и диария;

Развийте уменията на здравните служащи и се уверете, че те разполагат с оборудването за обезпечаване на висококачествена грижа , отговаряща на здравните потребности на дамите, новородените;

Инвестирайте в първично опазване на здравето , в това число подсилване на здравните системи;

Гарантирайте чисти, функционални здравни заведения , оборудвани с вода, сапун и електричество, в границите на обсега на всяка майка и бебе;

Дайте опция на подрастващите девойки, майки и фамилии да изискват и получават качествени грижи .
 20 млн. деца по света не са имунизирани против животозастрашаващи заболявания
20 млн. деца по света не са имунизирани против животозастрашаващи заболявания

Като морбили, дифтерит и тетанус
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР