При зараза се лекува цялото семействоГлистите и най-разпространеният им вид

...
При зараза се лекува цялото семействоГлистите и най-разпространеният им вид
Коментари Харесай

Всеки осми човек е преносител на глисти

При болест се лекува цялото семейство
Глистите и най-разпространеният им тип – остриците, са паразити, които провокират болестта ентеробиоза освен у деца, само че и у възрастни. 

Съществува неправилното разбиране, че глистите засягат единствено жителите на едва развити, небогати страни и региони, където хигиената, както и медицината, са на доста ниско ниво. Това напълно не е по този начин. В Съединени американски щати да вземем за пример, съгласно статистиката, към 25% от всички деца са носители на острици. В международен мащаб всеки осми човек, който срещате, е преносител на глисти.

Яйцата им се предават стремително - първо човек допира себе си, а по-късно - предмети или други хора, като безусловно разпръсква яйцата на паразитите към себе си. За благополучие остриците не са най-опасните паразити за хората. Те живеят в червата, развъждат се върху кожната дипла на ануса, не засягат вътрешните органи и даже не нарушават храносмилателната система.

Има още едно неправилно разбиране за заразяването с глисти - че децата ги прихващат от домашни любимци. Всъщност остриците не могат да живеят и да се развъждат на никое място другаде, с изключение на в червата на индивида. И постоянно се случва противоположното - децата заразяват домашните си любимци. Тези паразити могат да живеят в тялото на животните единствено за малко време и в никакъв случай не остават дълго - постоянно се „ връщат “ в човешкото тяло или умират.

Заразяването с острици става през устата - бебето облизва ръцете или играчките си, върху които са попаднали яйцата, и ги гълтам. Едва в тънките вътрешности личинката се трансформира в ларва. След това постепенно се реалокира в дебелото черво и там става паразит, кадърен да се възпроизвежда.

Тъй като остриците са настойчиво прикрепени към стената на червото, те не минават в изпражненията и не се изхвърлят с тях. Присъствието им може да бъде намерено единствено по съществуването на яйца върху кожата към ануса. 

Първият и най-очевиден признак на ентеробиоза при децата е мощен сърбеж към дупето. Бебето, несъмнено, обезверено се чеше там, където го сърби. Откъде идва сърбежът? Женската острица, подготвена за размножаване, снася яйца (около 10 хиляди!) на гънката на кожата покрай ануса. Едновременно с това тя изпръсква изовалерианова киселина, която предизвиква мощен сърбеж.

След като оплодената женска снесе яйцата (прави го навръх " изхода ", тъй като те се нуждаят от О2, с цел да оцелеят), тя умира. Но, уви, към 10 хиляди паразити са подготвени за нов цикъл на живот.

Ако един член на фамилията има острици, всички неизбежно ще ги заловен. Яйцата ще бъдат на всички места в къщата: върху мебели, долни дрехи, пердета, детски играчки. Тези зародиши на паразити резервират способността си да се възпроизвеждат в продължение на няколко месеца, чакайки опция да влязат в червата на някой от жителите на тази къща.

Лечението на ентеробиозата се свежда до две съществени действия: цялото семейство би трябвало да бъде лекувано и домът да бъде усърдно измит с измиване и мокро избърсване на всички повърхности. Дрехи, долни дрехи и други тъкани би трябвало да се изперат при температура 80 градуса и да се изгладят. При високи температури яйцата на глистите умират неотложно, както и от мощно слънце или заледяване. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР