При задържането на петимата съпричастни към атентата в Истанбул са

...
При задържането на петимата съпричастни към атентата в Истанбул са
Коментари Харесай

Задържаните у нас за връзка с атентата в Турция са обвинени и за каналджийство

При задържането на петимата съпричастни към атентата в Истанбул са употребявани сили на отряда за битка с тероризма, интервенцията е подкрепило и контраразузнаването, сподели пред публицисти прокурорът от Софийската градска прокуратура Ангел Кънев. Той добави, че по случая се работи от вторник като дейностите текат взаимно сред България и Турция.

Само за четирима от арестуваните прокуратурата желае непрекъснат арест, защото за петият упрекнат – жена със здравословни проблеми, проверяващите са решили, че няма да бъде в ареста.

Освен за подкрепяне на терористична активност, петимата са упрекнати и за " каналджийство ", трафик на хора и контрабанда, разяснява още Ангел Кънев.

Той добави, че предстоят още редица дейности по следствието като са отправени молби за правна помощ до няколко страни. Продължава издирването на един човек, за който в Турция има издадена заповед за арест.

От петимата арестувани у нас единствено един е с двойно поданство – българско, останалите са чужденци, уточни Ангел Кънев. По думите му упрекнатите са влезнали на територията на страната ни нелегално.

Предстои след минути Софийският градски съд да заседава по настояването на прокуратурата за непрекъснатото задържане на четиримата.

На 13 ноември в 16.20 часа локално време детонация на оживена пешеходна улица в региона на площад „ Таксим “ в Истанбул умъртви шестима и рани най-малко 81 души.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган осъди " подлото нахлуване " на улица " Истиклял ".

" Може би ще сгрешим, в случай че кажем сигурно, че това е гнет, само че съгласно първите признаци... това мирише на тероризъм ", съобщи Ердоган на конференция в неделя.

Председателят на Съвета на Европейски Съюз Шарл Мишел сервира съболезнования на Турция, като написа в Туитър: " Мислите ми са с жертвите и техните фамилии ".

" Истиклял " е най-известният бул. на Истанбул, самобитна марка на града, с доста магазини и заведения, като когато и да е там гъмжи от хора на всички възрасти, в това число и чужденци. В почивен денбулевардът е бил доста многолюден, изключително по времето, когато е станала детонацията.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР