При специализирана операция под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, съвместно с

...
При специализирана операция под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, съвместно с
Коментари Харесай

Разбиха група за доставка на военни стоки за руските бойци в Украйна

При профилирана интервенция под управлението на Окръжна прокуратура-Пловдив, взаимно с Държавна организация „ Национална сигурност “ (ДАНС) и Министерство на вътрешните работи, е разкрита и обезвредена проведена незаконна група, занимавала се с експорт на артикули с двойна приложимост от България към Руската федерация в нарушаване на наложените от Европейски Съюз наказания по отношение на войната в Украйна.

Дейността на групата в България е следена от службите за сигурност взаимно с партньорски служби. На 09.10.2023 година са осъществени голям брой следствени дейности на територията на няколко регионални града в страната - претърсвания и изземвания, разпити на очевидци, в това число и пред арбитър, и други

На пет лица, всички жители на непознати страни, са предявени обвинявания за образуване и присъединяване в незаконна група, основана с користна цел, и за опит за експорт на произведения и технологии с двойна приложимост без позволение и в нарушаване на наказания (престъпления по член 321 от Наказателен кодекс и по член 233, алинея 1, вр. член 18 от НК). Част от членовете на незаконната мрежа са открити на територията на летище София при опит да изоставен страната за да стигнат до Руската федерация.

Към сегашния миг е открито, че за реализиране на активността си един от уредниците е записал комерсиално сдружение в гр. Пловдив. Дружеството е закупувало разнообразни по тип артикули с двойна приложимост за към 4 000 000 лв. – оптични прицели, балистични измерватели, авиационни радиостанции и други. Те са били складирани в жилищен парцел, преопаковани и подготвяни за експорт през аерогара София за Руската федерация.

По случая през днешния ден, 10.10.2023 година, бе даден взаимен брифинг на прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи. В него участваха Мария Павлова, заместник-главен прокурор, Живко Коцев, основен секретар на Министерство на вътрешните работи, Пламен Тончев, ръководител на Държавна организация „ Национална сигурност “, и Ваня Христева, областен прокурор на гр. Пловдив.

„ Като страна член на Европейския съюз и на НАТО България има своите задължения по съблюдаване на наложените наказания по отношение на Руската федерация след началото на войната против Украйна “, уточни заместител основният прокурор Мария Павлова. Тя поздрави българските служби за сигурност, които изпълнявайки своите отговорности по надзор на търговията със артикули с допустима двойна приложимост са засекли осъществяването на нерегламентираната активност.

„ Българските правозащитни и правоохранителни институции даваме явен знак, че разполагаме с потенциала и ресурса да противостоим на интереса на трети страни, още повече, че в тази ситуация става въпрос за агресор, водещ военни дейности “, акцентира Мария Павлова.

Главният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев уточни, че интервенцията е стартирала на аерогара София и че все още са конфискувани голям брой материални доказателства, относими към незаконната активност. Окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева посочи, че разкритата група е работила от 2022 година до сегашния миг.

Председателят на ДАНС Пламен Тончев изясни схемата, по която е осъществявана незаконната активност. „ Операцията е извършена в съгласуваност с няколко партньорски служби и в извънредно комплицирана и динамична интернационална конюнктура. Българските служби за сигурност и Прокуратурата на Република България демонстрират, че са надеждни сътрудници и може да се разчита на професионалната им активност “, сподели Тончев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР