При следване на правилна икономическа и геополитическа стратегия всяка страна

...
При следване на правилна икономическа и геополитическа стратегия всяка страна
Коментари Харесай

Как България да стане най-богатата страна в ЕС: Моделът в тези страни показва

При следване на вярна икономическа и геополитическа тактика всяка страна има късмет да усили благосъстоянието на жителите си без значение на територията и числеността си.

През 2023 година България е страната в Европейски Съюз с най-нисък БВП (БВП) на глава от популацията, изразен в стандартите на покупателната дарба, сочат данни на Евростат.

Най-високо е равнището на Брутният вътрешен продукт в Люксембург – 240%., предава " Инвестор ".

През 2023 година сред страните от Европейски Съюз се следят обилни разлики в Брутният вътрешен продукт на глава от популацията съгласно стандартите на покупателната дарба. Най-високи равнища са регистрирани в Люксембург и Ирландия (съответно 140% и 112% над междинното за ЕС), надалеч преди Нидерландия (30% над междинното за ЕС), Дания (+28%) и Австрия (+23%).

За разлика от тях, България записва най-ниския Брутният вътрешен продукт на глава от популацията – 36% под междинното за Европейски Съюз, следвана от Гърция (33%) и Латвия (29%).

Обяснение на резултатите

Високият Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в Люксембург се дължи частично на огромния дял на трансграничните служащи, които се регистрират в общата претовареност в страната, показват от Евростат в методологическите си бележки. Въпреки че способстват за Брутният вътрешен продукт, те не се вземат поради като част от локалното население, данните за което се употребяват за пресмятане на Брутният вътрешен продукт на глава от популацията.

Високият резултат на Ирландия се изяснява частично с съществуването на огромни мултинационални компании в страната, притежаващи интелектуална благосъстоятелност. Свързаното с тези активи произвеждане способства за Брутният вътрешен продукт, само че огромна част от приходите, получени от това произвеждане, се връщат на крайните притежатели на сдруженията в чужбина. 

Окончателните данни ще бъдат оповестени през юни 2024 г. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР