При сегашната система Европа допуска голяма незаконна миграция, а разпределението

...
При сегашната система Европа допуска голяма незаконна миграция, а разпределението
Коментари Харесай

Асен Василев пред Welt: Очакваме Брюксел да излезе с концепция за Шенген

При сегашната система Европа позволява огромна противозаконна миграция, а разпределението на тези хора измежду страните членки поражда огромни проблеми.

Това съобщи в изявление за финансовият министър Асен Василев.

България желае най-сетне да бъде призната в Шенген, само че Австрия най-много е срещу. София не прави задоволително против противозаконната имиграция, твърди Виена.

Българският финансов министър обаче отбелязва, че не е склонен с това и чака от Брюксел най-сетне да излезе с идея по въпроса с миграцията, показва изданието, представено от Българска телеграфна агенция.

По отношение на позицията на Австрия Василев разяснява, че блокирането от Виена на присъединението ни към Шенген се дължи не толкоз на миграцията, тъй като по думите му " през България влизат по-малко от 3% от мигрантите в Европейски Съюз ", а на схващането на Австрия, че Шенген като цяло е престанал да работи.

Финансовият министър акцентира, че София има безапелационното предпочитание да влезе в Шенгенската зона и да работи за постигането на тази цел.

Като аргумент в поддръжка на даването на зелена светлина на страната ни за Шенген Василев акцентира, че неприемането на " България и Румъния значи по-високи разноски за Европа, защото всекидневно през българо-турската граница, която е външна за Европейски Съюз, минават по над 4000 камиона. Почти всички от транспортираните от тях товари са за европейския пазар, само че в същото време те са принудени да чакат с дни, тъй като по пътя до шенгенските граници през Румъния те би трябвало да бъдат проверявани още веднъж ".

По отношение на битката с корупцията и връзката ѝ с тематиката " Шенген " Василев показва, че България фрапантно е подобрила структурите си в този аспект.

" Не единствено структурите на митниците, само че и лабораториите, които управляват да вземем за пример питателните артикули за пестициди ", показва министърът и прибавя, че България работи в съдействие с европейската работа за гранична защита " Фронтекс " и останалите страни членки на Европейски Съюз, в това число Германия.

В отговор на въпрос на изданието какъв е тогава казусът с Шенген, Василев декларира, че Европа се нуждае от стратегическо начало, което " да сплотява, а не да разединява страните ".

" Що се отнася до миграцията, същинският въпрос е какъв тип имиграция желае Европа. Например дали ще решим като Австралия и Нова Зеландия от какви експерти и хора с каква подготовка се нуждаем.

При сегашната система Европа позволява огромна противозаконна миграция, а разпределението на тези хора поражда огромни проблеми измежду страните членки. Според мен това вреди на Европа ", сподели той и добави, че когато бъде решен въпросът кой да бъде допускан, тогава и Шенгенското пространство ще бъде по-добре предпазено.

Помолен да разяснява обстановката с присъединението на България към еврозоната, Василев показва, че България е изпълнила всички критерии през последните години, в това число за стабилността на лихвите и бюджетния недостиг, а аспектът, по който би трябвало да усъвършенства индикаторите си, е инфлацията.

" Затова нашата целева дата за влизане в еврозоната е 1 януари 2025 година ", акцентира министърът.

По отношение на ролята на България в снабдяването на Европейски Съюз с енергоносители той отбелязва, че " понастоящем през българските тръбопроводи продължава да тече съветски газ към Евросъюза, да вземем за пример към Унгария ".

" Но от октомври въведохме спомагателен налог върху съветския газ и в този момент получаваме за директния транспорт през България към 20% от сегашните цени като такса. Това понижава приходите на " Газпром " и прави вноса на съветски газ за много страни от Европейски Съюз неприветлив. "

В изявлението Василев отбелязва, че " за България остават на дневен ред съветските хакерски атаки и закани " и напомня, че България е изгонила доста съветски жители на съображение отбрана на националната сигурност.

" Настроенията в страната се обърнаха. Има болшинство, което е за това да помогнем на Украйна да победи и в Народното събрание бяха взети съответните решения ", показва министърът.

По думите му това също демонстрира геополитическото значение на България, а " Русия подвига огромен звук към това, че българите били жители втора класа в Европейски Съюз ". " При едно пълноправно участие в Шенгенското пространство това ще престане ", декларира Василев.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР