При съвместна акция на Министерство на околната среда и водите

...
При съвместна акция на Министерство на околната среда и водите
Коментари Харесай

Върнаха в дивата природа спасените преди година три мечета


При взаимна акция на Министерство на околната среда и водите и „ Четири лапи “ в Национален парк „ Централен Балкан “ бяха освободени три млади мечета, които преди година бяха избавени край язовир Доспат, оповестиха от „ Четири лапи”.

Радостина, Митко и Йонас прекараха близо година в избавителния център „ Арктурос “ в Гърция, където по специфична стратегия за реадаптация бяха приучени да оцеляват в дивата природа.

Според експертите от гръцка и българска страна животните към този момент са достигнали възраст и размери, подобаващи за връщането им в естествената им среда. През уикедна екип от Парка за танцуващи мечки край Белица и „ Арктурос “ направиха обзор на мечетата и ги приготвиха за към 10-часов път от Гърция до България. Мястото, на което мечетата бяха освободени, беше несъмнено от специалистите от двете страни, като то дава отговор изцяло на условията за сполучлива реадаптация на мечетата. То попада в рамките на резерват, в който се реализира надзор от чиновници на Дирекция Национален парк „ Централен Балкан “, растителността в тази околност е преобладаващо широколистна гора, не са засечени трайни следи от други екземпляри от типа кафява мечка и е отдалечено от обитаеми места. Преди да бъдат превозени и освободени, на трите мечета бяха сложени нашийници с GPS устройство за следене, които ще дадат опция да се следи държанието им и тяхната реадаптация.

Подобна избавителна акция, траяла към година, се реализира за първи път у нас, а на европейско равнище са единични случаите на сполучливо отгледани и върнати в природата кафяви мечки. Въпреки всички старания, към момента няма цялостна гаранция за триумф на задачата, защото процесът на реадаптацията е сложен и характерен за всеки обособен субект. Предвид бързите и съответни дейности на всички участници обаче, възможностите мечетата сполучливо да се върнат към своя натурален метод на живот са много огромни.

Трите мечета бяха открити в края на април предходната година до шосе наоколо до язовир Доспат. Тяхната майка не беше открита, като догатките са, че или е била прогонена от човешкото наличие в региона, или е била преследвана от бракониери. Възрастта на мечетата беше избрана на към три месеца. Първия месец откакто бяха избавени Радостина, Митко и Йонас прекараха под карантина и наблюдаване в Парка за танцуващи мечки край Белица, а откакто укрепнаха задоволително и положението им позволяваше, те бяха превозени до разположения в Северна Гърция избавителен център „ Арктурос “, който има огромен опит и добра успеваемост в реадаптацията и връщането в дивата природа на осиротели мечета.

България е една от дребното европейски страни със постоянна популация на кафяви мечки. Според последните изследвания, в дивата природа у нас живеят сред 500 и 1000 екземпляра от този предпазен тип, като популацията им е съсредоточена в Старопланинския и Рило-родопския планински масиви. Много от животните мигрират в прилежащи на България страни – Гърция, Сърбия и Северна Македония.

Паркът за танцуващи мечки е основан през 2000 година с помощта на взаимните старания на „ Четири лапи “ и фондацията на известната френска актриса Бриджит Бардо, които обезпечават финансирането му. До 2007 година в парка бяха настанявани само избавени от България някогашни танцуващи мечки, а откакто беше комплициран завършек на тази петняща името на страната ни атракция, там бяха приютени последните танцуващи мечки от Сърбия и Албания, както и от български зоопаркове, в които изискванията не дават отговор на законовите условия. Днес в Парка за танцуващи мечки на повърхност от 120 декара живеят 25 представители на типа кафява мечка.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР