При редовни закъснения на родителите да приберат децата си от

...
При редовни закъснения на родителите да приберат децата си от
Коментари Харесай

„Закрила на детето“ погва родителите, закъснели за вземане от занималня

При постоянни закъснения на родителите да приберат децата си от учебно заведение следва да бъде сигнализиран отдел „ Закрила на детето “ към дирекция „ Социално подкрепяне “. Това дадоха отговор от Държавна организация за протекция на детето (ДАЗД) след инспекция по отношение на появилата се предходната седмица записка, че децата от занималня от столичното 39-о СУ „ Петър Динеков “, които не бъдат взети до 18:00 часа, ще бъдат отвеждани в 7-о районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи.

От ДАЗД изясняват за "Монитор ", че съгласно Закона за протекция на детето хлапетата до 12-годишна възраст не би трябвало да бъдат оставяни без контрол от страна на своите настойниците, попечителите или други лица, които се грижат за тях. Учебните заведения пък би трябвало да осведомят родителите за разписанието на часовете и целодневната организация, по кое време би трябвало да бъдат вземани и довеждани малчуганите, както и глобите, които ще последват, в случай че не бъдат спазвани.

От ДАЗД акцентират, че последствията за родителите също би трябвало да бъдат съобразени с наредбите от закона. Още при появяването на бележката директорката на школото Евелина Китова изясни, че при започване на годината родителите са попълнили декларация, с която са били известени, че работното време на учебното заведение и групите за целодневно образование е до 17,30 ч., а до 18:00 ч. остават дежурните педагози. Въпреки това имало родители, които редовно закъснявали и не предупреждавали за това.

От ДАЗД показват още, че когато без уважителна причина персонално родителят или посредством друго пълнолетно лице не вземе навреме детето си от учебно заведение или занималня след привършване на образователните часове, това може да бъде признато като оставяне без контрол. За тях обаче изпращането на детето в РПУ следва да се подхваща единствено като последна мярка.

„ Отвеждането на дете в отделение на Министерство на вътрешните работи ще се отрази неподходящо поради отрицателните асоциации, свързани с полицейските органи “, пишат в отговора си от ДАЗД. Според тях сходни закъснения могат да се дължат на трафика в огромните градове, само че родителят би трябвало да предизвести учителят. От ДАЗД предлагат при опция да се сътвори организация до вземането на детето в границите на работното време на учебното заведение, като то остава при дежурния преподавател или в библиотеката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР