При разстрела си Никола Вапцаров е бил само ранен. Той

...
При разстрела си Никола Вапцаров е бил само ранен. Той
Коментари Харесай

В памет на Никола Вапцаров

При разстрела си Никола Вапцаров е бил единствено ранен. Той е бил доубит от кап. Радев, който управлява изтезанието. Изглежда капитанът е изпитвал скрупули, тъй като при започване на 1944 година се самоубива. Това описа за БГНЕС уредникът на къщата му музей в София Катя Зографова във връзка навършването на 77 години от разстрела на Вапцаров.
Тя напомня, че великият стихотворец, дружно с още петима души, са били упрекнати в тероризъм, а присъдата е издадена в осъществяване на Закона за отбрана на страната, който тогава работи.
" Групата на Централен комитет на Българска комунистическа партия, в която военна комисия е включен Никола Вапцаров, е била съдена за тероризъм. В случая приказваме единствено за планове, а не за действителни терористични дейности, които да утежнят ситуацията на съдените. Законът за отбрана на страната, който влиза в действие през 1923 година, непрестанно се добавя с нови клаузи, последната от която разрешава в деня, в който се произнася присъдата, тя да бъде изпълнена. Така и става, на 23-ти сутринта тя е прочетена, а вечерта и шестимата са разстреляни ", разяснява нещастието Зографова и прибавя, че всички са очаквали да бъдат помилвани от цар Борис III, който прави това за други двама, само че не и за тях.
" По време на процеса Георги Минчев, който е бил задържан месец преди останалите, е бил грубо инквизиран. Направил е самопризнания, защото Гешев и полицията са знаели задоволително за тайната им активност. Минчев е посочил краката си, които след инквизициите са били мораво сини чуканчета. Антон Попов пък е посочил рани по главата си. Това те са създали, тъй като са считали, че е допустимо да се преразгледа делото и да се потвърди, че признанията са дадени вследствие на тежки инквизиции. Това обаче не се случва. Присъдата е изпълнена ", споделя уредникът на музея и разкрива още една история.
Тя е обвързвана с Антон Попов, който получава позволение да се ожени за Росица Манолова преди присъдата му да бъде изпълнена. Младоженците имат единствено 10 минути уединено, след което Попов е разстрелян. Последните му думи са, че това е правосъдна неточност, за която в миналото инквизиторите ще си платят - по този начин и става.
Зографова добави, че и самият Вапцаров също се моли за благосклонност, и негови близки също пишат писма с молба за опрощение, само че това по този начин и не се случва, и на 33 години майсторът на поезията е разстрелян. " Този развой е доста недопечен и нечовечен. Обстоятелствата са били такива, че не е било допустимо да има благосклонност - въпреки това знае се, че Трайчо Костов е бил опрощение с помощта на покровителство на доста хора пред царя. Павел Шатев също е бил опрощение, макар че е бил част от солунските атентатори ", добави още тя.
Въпреки всичко, Никола Вапцаров и през днешния ден е жив в паметта на българите, тъй като той е един от модерните създатели и модернист в своята лирика. " Може би той е и един от най-превежданите модерни поети. Това е един човек, който се самоопределя като антифашист. За това, че Вапцаров е човек с идея и международен стихотворец, ние в никакъв случай няма да го изличим от паметта си, без значение от хейтърските офанзиви против него ", безапелационна е Зографова.
В доказателство на това, че известният също по този начин и със стихотворенията си за деца Вапцаров е забавен и настоящ през днешния ден, уредникът показва новопоявилият се стенна живопис " Вяра " върху калканът на къщата-музей на ул. " Ангел Кънчев ". Той е дело на роденият в Аржентина и почитан в целия свят и Италия художник Франсиско Босолети.
" Вапцаров би трябвало да бъде четен по образован и съвременен метод и Босолети ни даде урок по какъв начин би трябвало да го вършим. Той ни насочи едно обръщение, което бих нарекла философия на преображението. Внушението, което прави със стенописа си, е да се трансфорат негативите на битието и живота ни, от това озъбено свирепо пес, - в позитиви на нашето мислене. Невярата и безверието да се преобразят във религия. Омразата да се трансформира в обич ", пояснява Зографова.
На 7 декември тази година се навършват 110 години от рождението на Вапцаров, а довечера от 18 часа в къщата-музей ще се организира дарителска вечер. Част от нея е нов портрет на бележития стихотворец.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР