При разговорите за минималната работна заплата (МРЗ) впечатляващи са или

...
При разговорите за минималната работна заплата (МРЗ) впечатляващи са или
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Сега има нужда от вдигане или затягане на данъците, а те ги освобождават

При диалозите за минималната работна заплата (МРЗ) впечатляващи са или лъжите, или некомпетентността, сподели финансистът

„ В Народното събрание в този момент вършат откровени нелепости – със закона, измененията в данъчните закони, опитите за повдигане на всевъзможен вид разноски – има ли значение какъв е влакът, какъв му е товара, в случай че насреща идва различен трен? След като влакът е объркал посоката, няма никакво значение. При диалозите за минималната работна заплата (МРЗ) впечатляващи са или лъжите, или некомпетентността ”.

Това сподели в предаването „ Денят онлайн ” по някогашният зам.-финансов министър Любомир Дацов.

Той изясни, че е прочел директивата за минималната работна заплата. „ Нищо от това, което приказват синдикатите и левите политици, а десните не ги поправят, не е правилно. Тази инструкция не изисква въвеждане %. Тя е пожелателна. Основното е договарянето – договорното начало за установяване на МРЗ. Самият модел на избиране, самото споменаване прави доста проблеми. Ако се фиксира по този начин МРЗ към междинната работна заплата е нездравословно от икономическа позиция, тъй като поддържа инфлацията. Има автокорелация – статистически не се случва. МРЗ е част от междинната работна заплата ”, изясни Дацов.

Той бе безапелационен, че работната заплата е приход за свършена работа, а не е въпрос на обществена политика.

Според него, в случай че се извърши настояването за неизчислено покачване на минималната работна заплата, това е безпределно безразсъдно като механизъм. „ Ако това се случи отвън София и 2-3 града, МРЗ може да се изравни със междинната заплата. Заради политически флиртове вършим доста проблеми ”, безапелационен е финансистът.

„ Работната заплата е цена на труда, а не е измерител ниско или доста. Да не би те (БСП) да вадят от джоба си тези пари? С непозната пита помен вършат. Този аргумент остави, че е малоумен, той става нездравословен от един миг нататък ”, съобщи Дацов.

Той подчертава за последвалите разноски, в случай че се одобри нарастване на минималната работна заплата. „ Някои от партиите вършат нелепости, те се повлякоха в личния си популизъм и в този момент усещаме, че отидоха прекомерно надалеч. Важното е, че в случай че се одобри автоматизиран механизъм, доста от заплащанията в бюджета и правосъдните такси, които са свързани с МРЗ, може да се усилят. В бюджетите на другите страни няма такава връзка ”, предизвести Любомир Дацов.

Относно намаляването на Данък добавена стойност за някои артикули и услуги, той съобщи: „ Направиха Данък добавена стойност като швейцарско сирене – другите облекчения са като дупки, през които изтича вода. Сега има потребност от повдигане или стягане на налозите, а те освобождават. После ще се чудят за какво има висока инфлация в страната. Следващата година ще следим този конфликт в стопанската система или ще платим цената, а тя се назовава инфлация ”, добави Любомир Дацов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР