При проверки на Инспекцията по труда/ГИТ/ през първите шест месеца

...
При проверки на Инспекцията по труда/ГИТ/ през първите шест месеца
Коментари Харесай

Инспекцията по труда: Работодателите масово бавят заплатите на работниците

При инспекции на Инспекцията по труда/ГИТ/ през първите шест месеца на годината са откритите 97 355 нарушавания, оповестяват от ГИТ. Проверени са 18 060 предприятия с над 800 000 наети чиновници. Нарушенията, свързани с трудовите правни отношения, с работното време, почивките и отпуските, както и със заплащането на труд са 45 470, от които единствено за заплащането на труда са 10 650 броя. Нарушенията на наредбите, свързани с сигурността и здравето на работа, са 51 500.

Делът на нарушаванията, свързани със заплащането на труда, продължава да бъде най-голям по отношение на всички нарушавания по осъществяването на трудовите правни отношения. След намесата на Инспекцията по труда са изплатени близо 2,5 млн. лева забавени заплащания. Високият дял на нарушаванията по възнаграждение на труда е обвързван и с обстоятелството, че работещите най-често подават сигнали за този тип нарушавания. Често те претендират за контрактувани устно суми или за неизплатени хонорари за интервали, в които са работили без трудови контракти. В тези случаи не може да бъде открит несъмнено размерът на отговорностите и работодателят не може да бъде длъжен да изплати сумите. Случаите на работа без трудов контракт са 1367.
 Инспекцията на труда стартира инспекции на строителни обекти по морето Инспекцията на труда стартира инспекции на строителни обекти по морето
Главната ревизия по труда стартира инспекции на строителните обекти в морските курортни градове и ще ревизира какви са трудово правнит...

По отношение на сигурността и здравето при работа най-вече са нарушаванията, свързани с цялостната организация на тази активност - съвсем 34 000, защото такава би трябвало да бъде основана за всяко работно място - както в индустриалните пространства, по този начин и в офисите.

За живота и здравето на работещите обаче най-сериозен риск основават нарушаванията, свързани с обезопасеността на работното съоръжение, които за полугодието на 2021 година са 11 200 бр.

През полугодието на 2021 година са формирани 4244 актове за определяне на административно нарушаване. Сумата на влезлите в действие наказателни постановления и утвърдени съглашения е в размер на 4,6 млн. лева.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР