При процеса на горене се образуват близо 6000 химични вещества,

...
При процеса на горене се образуват близо 6000 химични вещества,
Коментари Харесай

Пасивното пушене влошава съня и носи 21% по-голям риск от инсулт

При процеса на горене се образуват близо 6000 химични субстанции, огромна част от които токсични за пушачите, само че и за близките

Не единствено пушачите страдат от нездравословния си табиет, цигарите могат да увредят съществено и здравето на близките. Пасивните пушачи също са изложени на опасности, поради поглъщането на вторичния цигарен пушек, за който е известно, че съдържа хиляди субстанции, огромна част от тях токсични. Две разнообразни изследвания през последните седмици разкриват повече за тези опасности.

Според непушачите, които са изложени на тютюнев пушек всекидневно, са изправени пред по-голям с 21% риск от инсулт, в сравнение с тези, към които не се пуши. Изследването е извършено измежду 30 456 души, които са били проследявани посредством системата за наблюдаване на заболяванията в Китай в продължение на 10 години. Анализите на подгрупите разкриват също, че ежедневното излагане на тютюнев пушек е по-рисково за дамите, неработещите и хората, които постоянно пият чай.

„ Необходими са самодейни тактики за надзор на тютюнопушенето, с цел да се понижи рискът от исхемичен инсулт при непушачите “, показват създателите на изследването.

Друго в страната пък открива връзка между  безсънието при хипертониците и пасивното пушене. „ Нашето изследване демонстрира, че експозицията на пасивно тютюнопушене при хипертоници е обвързвана с неприятно качество на съня и разнообразни характерности на качеството на съня “, сочат резултатите от изследването, извършено измежду 1427 пациенти. Според учените, тези констатации акцентират нуждата от усилване на напъните за надзор на тютюнопушенето, изключително за лицата с хронични болести, с цел да се опази публичното здраве.

Причината за вредата от тютюнопушенето е точно в дима, който се образува при горенето. При процеса на горене се образуват близо 6000 химични субстанции, огромна част от които токсични за пушачите, само че и за близките.  Затова и възбраната за тютюнопушене на публични места е една от ограниченията за справяне с вредата върху публичното здраве.

Друг необятно употребен способ за справяне с равнищата на тютюнопушенето и заболяванията, свързани с тях е потреблението на бездимните произведения вместо цигари.  Аерозолът, който те образуват съдържа в пъти по-ниски равнища от веществата, които се откриват в тютюневия пушек, а час от тях напряко отсъстват. Япония, където са публикувани усторойствата с нагряване на тютюн, към този момент записва понижен брой хоспитализации. Швеция понижи пушенето до 5% с обичайния орален тютюн – снус и е страната с минимум заболели от рак на белия дроб. Добри резултати регистрира и Англия, където електронните цигари са най-успешният способ за отвод от тютюнопушенето, вследствие на което равнищата на пушачите на Острова спадат с 12% в последните 2 десетилетия. Намалената щета на бездимните други възможности поради неналичието на пушек и горене се удостоверява и от заключенията на най-авторитетните международни регулатори и здранни организации.

 

, уточни Агенцията по публично здраве на Англия в самостоятелния си обзор на доказателствата., че нагряването вместо горене при IQOS „ доста понижава производството на нездравословни и евентуално нездравословни химикали. Научни проучвания демонстрират, че цялостното прекосяване от стандартни цигари към системата IQOS доста понижава излагането на организма ви на нездравословни или евентуално нездравословни химикали ", уточни един от най-строгите международни регулатори.

„ Хората пушат поради никотина, само че умират от дима. Обществото би трябвало да одобри, че има избран брой хора, които желаят да употребяват никотин и намират наслаждение в това. Винаги ще има част от популацията и възбраните няма да свършат работа – обстановката по света го демонстрира “, споделя Бернд Майер, професор по фармакология и токсикология в университета в Грац, Австрия.

„ Най-добре е да спрете да пушите изцяло, само че в случай че не можете, преминете на опция с понижена щета “, споделя и проф. Ан Макнийл от Кралския лицей в Лондон.

Според учените, бездимните други възможности биха могли да трансформират обстановката в публичното здраве в международен мащаб – както за самите пушачи, по този начин и за хората към тях, които се трансформират в пасивни пушачи.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР