При последното си прелитане над Венера сондата на НАСА Паркър

...
При последното си прелитане над Венера сондата на НАСА Паркър
Коментари Харесай

Сондата „Паркър“ на НАСА изпрати данни за атмосферата на Венера

При последното си прехвръкване над Венера сондата на НАСА Паркър за следващ път се завъртя към втората планета от Слънчевата система. При това рутинно прехвръкване обаче, се случи нещо ненадейно: сондата откри естествени радиоизлъчвания.

Сега откривателите от галактическата организация споделят, че излъчванията са от атмосферата на Венера. И че самата атмосфера се трансформира по „ загадъчен “ метод в отговор на 11-годишния безоблачен цикъл.

НАСА неотдавна разгласи откриването на венерианската атмосфера от сондата. Космическата организация отбелязва, че за финален път галактическа сонда е разкрила атмосферата на Венера преди близо 30 години, по време на интервала, когато Pioneer Venus Orbiter към момента е съществувал.

Сега учените от НАСА са направили сонификация на данните, превеждайки радио данни от инструмента FIELDS на Parker в тон. FIELDS открива естествените нискочестотни радиовълни, до момента в който сондата се движи през атмосферата на Венера. Радио данните след това разрешават на учените да изчислят дебелината на електрически заредената горна атмосфера на планетата.

Учените от НАСА, които разгласяват своите открития в списанието Geophysical Research Letters, споделят, че това последно изобретение демонстрира, че горната атмосфера на Венера – или нейната йоносфера – в действителност изтънява. Това изтъняване, споделят учените, се случва в сходство със Слънцето, което минава през своя „ безоблачен най-малко “ период; т.е. интервалът на неговия 11-годишен цикъл на повърхностна интензивност, в който има минимум слънчеви петна.

Защо йоносферата на Венера изтънява в сходство със слънчевия най-малко е значим въпрос, който в този момент се нуждае от отговор. Разбирането за какво се случва това събитие ще помогне на учените да разгадаят тайната на това по какъв начин Венера реагира на Слънцето като цяло. Както и да дефинират по какъв начин атмосферата на Венера, която в миналото е била толкоз сходна на земната, се трансформира в токсичната, гореща, натоварена с CO2 обвивка от газове, каквато е през днешния ден.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР