При посещението си в с. Братаница, където главният прокурор имаше

...
При посещението си в с. Братаница, където главният прокурор имаше
Коментари Харесай

Иван Гешев се поклони пред гроба на отец Партений Гешев в с. Братаница, родоначалник на Гешевия род

При визитата си в с. Братаница, където основният прокурор имаше среща с близки и родственици на починали и потърпевши при тежки произшествия, Иван Гешев посети и локалната черква " Света Троица ". Това оповестиха от пресцентъра на държавното обвиняване.

В храма през последните 18 години от своя живот е служил отец Партений Гешев. Роден на 30 януари 1837 година в с. Годлево, отец Партений посвещава целия си живот в работа на българското население от Разложкия и Неврокопския край.

Отец Партений умира на 23 март 1904 година и е заровен в двора на църквата " Света Троица " в с. Братаница, където неговите синове слагат огромен монумент.

В ранната пролет на 1876 година поп Партений е един от създателите и ръководителите на революционен комитет в село Годлево. Поради преждевременното експлоадиране на Априлското въстание в Средногорието, такова не избухва в Разложко. Там са осъществени арести и Гешев дружно с десетки други деятели на комитетите в региона е задържан на 3 юни.

Впоследствие е отведен в Мехомия, а по-късно е изместен в пандиза в Неврокоп. След жестоки изтезания в продължение на 2 месеца множеството от пандизчиите са амнистирани и освободени заради намесата на Великите сили.

 



 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР