При победата на ЦСКА над Локомотив Сф в изминалия кръг

...
При победата на ЦСКА над Локомотив Сф в изминалия кръг
Коментари Харесай

Статистика прави Бусато вратар №1 в историята на ЦСКА

При успеха на ЦСКА над Локомотив Сф в миналия кръг с 1:0 в " Надежда " един от основните герои за отбора на Нестор Ел Маестро бе Густаво Бусато. Не че пред неговата врата вреше и кипеше, само че в този мач, както и в много други, бразилецът се намеси, когато се постановяваше и си свърши работата. А сухите му мрежи не престават да се натрупат.

В " Надежда " Бусато изигра 130-я си дуел за ЦСКА в елита, а в него закръгли и срещите, в които не е позволил гол. След триумфа над Локо Сф те станаха 70. Въпрос на време е бразилецът да настигне легендата Георги Найденов, който е със 72. А Найденов ги е постигнал от надалеч по-голямо количество мачове. Всъщност статистиката демонстрира, че Бусато превъзхожда всички най-големи митове на ЦСКА под рамката по един справедлив индикатор, който в действителност е и най-важният, а точно допускането на голове.

И тъй като самата численост не е задоволително показателна, най-обективното е да се види какъв брой са попаденията, които са пускали най-големите вратари в историята на клуба приблизително на мач. Освен Бусато броя от 130 турнирни срещи под рамката на ЦСКА са достигали още единствено Георги Найденов, Стоян Йорданов, Йордан Филипов и Георги Велинов. Всеки от тях четиримата е получил приблизително по над 0,8 попадения на мач. Това е доста повече от Бусато, който досега е приблизително с 0,63. А съответно през сегашния сезон, има към този момент 14 сухи мрежи от 25 изиграни мача. Втори след него е Пламен Андреев с 13 от 23 мача.

Разбира се, с тези индикатори не желаеме да кажем, че Густаво Бусато е по-добър вратар от Георги Найденов, Стоян Йорданов, Йордан Филипов и Джони Велинов. Всеки от тях е бил най-малко няколко пъти първенец на България, а Бусато досега може да се похвали с една Купа на страната. Но пък е истина и това, че всеки от упоменатите митове е играл в доста по-силен тим на ЦСКА и с много по-класни бранители пред него от тези, с които би трябвало да се оправя бразилецът в този момент. Така че достиженията му не трябва да се подценяват. Разбира се, че и той, както и всички останали, е правил неточности. През този сезон сбърка против Сепси в Европа, както и в края на предишния във съдбовния за борбата за купата дуел с ЦСКА 1948. Но през този сезон най-малко към този момент демонстрира нужната непоклатимост, която оставя " алените " в битката за купата и до през днешния ден, написа " Мач Телеграф ".

Показателите на вратарите с най-малко 130 турнирни мача за ЦСКА:

Густаво Бусато

М СМ ДГ ДГСР

130 70 82 0,63

Георги Найденов*

М СМ ДГ ДГСР

177 72 147 0,83

Йордан Филипов

М СМ ДГ ДГСР

190 77 181 0,95

Стоян Йорданов

М СМ ДГ ДГСР

237 102 198 0,83

Георги Велинов

М СМ ДГ ДГСР

257 94 246 0,9

Легенда: М - Мачове, СМ - Сухи мрежи, ДГ - Допуснати голове, ДГСР - Допуснати голове приблизително на мач

*Статистиката на Георги Найденов не е на 100% сигурна, заради липса на цялостни данни за всички мачове от 50-те години.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР