При по-старите концесионни договори няма ограничение на максималната цена за

...
При по-старите концесионни договори няма ограничение на максималната цена за
Коментари Харесай

Туристка плати 70 лв. за чадър на плаж „Каваци”

При по-старите концесионни контракти няма ограничаване на оптималната цена за чадър и шезлонг. Това съобщи преде БТВ началникът на отдел „ Контрол на концесионната активност ” към Министерство на туризма Василка Цанева.

Думите ѝ са във връзка касовата записка за 70 лева за чадър на плаж „ Каваци ”, която провокира отвращение в обществените мрежи.

Тя добави, че непрестанно се вършат инспекции на концесионерите на българските плажове.

„ Проверките са доста строги, от 1 юни до 1 юли минаха първите инспекции и всички цени са отразени на интерактивната карта на Министерство на туризма. Пазарът дефинира цените. Има многообразие от плажове – някои са с нови контракти, други са със остарели ”, уточни Цанева и добави, че инспекторите наблюдават прецизно на плажовете да са със 50% свободна зона за разполагане на плажни такъми.

По думите на Константин Занев от Институт за разбори и оценки в туризма, цените за чадър и шезлонг не са естествени. „ Виждаме по какъв начин българина има едни упования за преданост към Гърция, а не към България. Защото там знае какво ще получи за парите си и какво качество ще получи. В България в никакъв случай не знае какви нови промени ще има. Започваме да губим българския екскурзиант ”, разяснява той.

Представителят на Министерство на туризма съобщи, че има и по-евтини цени за чадър и шезлонг, като даде образец с плажа „ Бургас-Север ”, където цента 1,20 лева, а на „ Поморие-Централен ” – 3,60 лева „ Когато се прави съпоставяне е редно то да се прави сред огромните курорти в Гърция и България, сред дребните обитаеми места в Гърция и у нас ”, сподели Цанева.

Експертът добавя, че и у нас към този момент се вкарва практиката да не се заплаща за чадър и шезлонг, а де се употребява храна и питиета към несъмнено заведение, което предлага сянка. Константин Занев уточни, че е нужна устойчива идея за развиване на туризма и съответни цени. „ Всичко е обвързвано – заведения, плажове. Ние разчитаме от 10 юли до 15 август да създадем целия си летен сезон. Всички разчитат да изкарат доста пари. В Гърция обаче има един дълъг сезон, който е обвързван с положително промотиране и маркетинг. Нашият туризъм беше на автопилот ”, уточни Занев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР