При пациентите, които по-често посещават личния си лекар, се отчитат

При пациентите, които по-често посещават личния си лекар, се отчитат ...

Визитите при личния лекар спасяват живот.При пациентите, които по-често посещават личния си лекар, се отчитат по-ниски нива на фатгални случаи. Това се отнася най-вече за пациенти с хронични заболявания, дългосрочни проблеми с психичното здраве и специални нужди. Въпреки че е установено, че в някои случаи тези посещения могат да бъдат наистина животоспасяващи, този факт често се пренебрегва.

Мащабно изследване, публикувано в BMJ Open, анализира резултатите от 22 проучвания в девет страни, включително Англия, Франция, САЩ, Канада и Южна Корея. 18 от тях са показали, че по-честият контакт с общопрактикуващия лекар е от голямо значение. При пациентите, спазващи това условие, смъртните случаи по време на изследвания период, са били по-малко, в сравнение с другите пациенти.

Изследователите твърдят, че приемствеността на тези грижи е важна и затова трябва да им се даде по-голям приоритет при планирането на здравеопазването.

Проф.

Филип Евънс от Медицинската гимназия в Ексетър заяви, че за постигането на качествени грижи е необходимо пациентът и лекарят да се виждат многократно и да се опознават. Това води до по-добра комуникация, удовлетвореност на пациентите, спазване на медицинските съвети и много по-малка нужда от болнични услуги.

Повечето пациентите са наясно, че има значение кой лекар посещават и колко добре могат да комуникират с него. Правото на избор на GP ни позволява до голяма степен сами да определяме качеството на медицинските грижи.

Свързани статии.. Как да изберем личен лекар? 0 Приложение скъсява дистанцията между лекари и пациенти 0 За страха от зъболекари 0

Проф. Камила Хоторн, заместник-председател на Кралския колеж за лекари (RCGP), казва, че са били използвани много различни подходи, за да достигнат до тези заключения. На пациентите са били назначени екипи от специалисти в областта на здравеопазването, включително общопрактикуващи лекари, които имат достъп до техните данни и биха могли да изградят взаимоотношения с тях.

Балансирането в непрекъснатостта на грижите чрез навременен достъп до услуги на личните лекари е огромно предизвикателство за общата практика и в крайна сметка, решението е назначаване на повече лекари и повече ресурси за тази професия.

Източник: puls.com