При първи данни за спад заболеваемостта всички ученици от 1.

...
При първи данни за спад заболеваемостта всички ученици от 1.
Коментари Харесай

Искат връщане на всички ученици присъствено в клас

При първи данни за спад заболеваемостта всички възпитаници от 1. до 12. клас да бъдат връщани присъствено и да бъдат отваряни градини, школи, центрове за официално и неофициално обучение, преди разхлабването на всевъзможни други ограничения. А когато се постанова краткотрайно прекосяване към периодично повтаряне по график, то да бъде 2 на 2 седмици и да включва всички класове, с цел да не бъде тежестта от онлайн образованието стоварвана върху избрани класове – най-често от 8. до 12.

За това упорстват в писмо до приемиера, здравните и просветителните управляващи Неформална група „ Родители на деца в прогимназиален и гимназиален стадий на обучение “, БАНО, Национален предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система.

Оттам акцентират, че схващат сериозността на обстановката и поддържат напъните за запазване здравето и живота на учителите, децата и на всички жители. Но не са съгласни цената да бъде платена от децата. Затова желаят прекосяването към отдалечено ОЕСР и затварянето на градини, ясли и центрове за официално и неофициално обучение и работа с деца да бъдат последна мярка, към която да се прибягва, откакто са подхванати всички други вероятни ограничения против събиране на хора - затваряне на казина, търговски центрове, нехранителни магазини, заведения за хранене, спортни зали и така нататък, както и ускорение на имунизацията на всички искащи.

В писмото се показва, че през настоящата образователна година огромна част от учениците имат едвам по 8-10 седмици присъствено образование по отношение на 18-16 седмици в електронна среда от разстояние (ОЕСР). Ето какво е разпределението по класове:

систематизирано присъствено/дистанционно:
1.-4. клас 21/5 седмици
5. клас 13/13 седмици
6. клас 10/16 седмици
7. клас 11/15 седмици
8., 10., 11. клас 9/17 седмици
9.клас 8/18 седмици
12. клас 10/16 седмици

В допълнение от време на време се затварят ясли, центрове за неофициално обучение, спортни зали и центрове, школи за спомагателни занимания, центрове за работа с деца със СОП. Внушава се, че децата са главен източник на разпространяване на ковид.

„ България е единствената страна в Европейски Съюз, която затваря децата като първа мярка - написа в писмото. - В допълнение на това постоянно отношението към учениците в прогимназиален и гимназиален стадий е дискриминационно. На база на презумпцията, че те нямат потребност от възрастен човек, който да ги обгрижва денем, бяха оставени в ОЕСР с сред от 8 до 13 седмици повече (2-3 месеца според от съответния клас) по отношение на учениците от 1. до 4. клас. Да не забравяме, че същите тези деца към този момент прекараха 2-3 месеца по домовете си в ОЕСР през втори период на образователната 2019/2020 година.

След пика в заболеваемостта през ноември и последвалия спад, огромна част от децата не бяха върнати присъствено в учебно заведение, а тази опция трябваше да бъде употребена. Това дълготрайно отнемане от другарство присъствено с връстници и учители, придвижване, спорт в естествена среда води до своите негативни последици, огромна част от които остават скрити за външния свят. Децата се демотивират, губят предпочитание за учене, придвижване, развиване, стават инертни, апатични, концентрацията им е мощно намалена. При някои деца се отключват потиснатост и меланхолия. Учениците са по през целия ден пред монитора. През времето, през което не се образоват, приготвят домашни или учат пред същите тези екрани. Месеците в седнало състояние от заран до вечер пред мониторите водят и до разстройства на зрението, проблеми с опорно-двигателния уред, нервно-психични разстройства при подрастващите “.

Авторите акцентират, че в общественото пространство към този момент има голям брой отзиви на учители и специалисти от сферата на образованието за неефективността на отдалеченото образование при сходна дълготрайност.

Според данни от Национален статистически институт в страната има 707 хиляди възпитаници и 218 хиляди деца в детски градини, а общият брой на популацията до 19 година е 1315 хиляди. Т.е. 70% посещават градина или учебно заведение.

Към 30 март общият брой на позитивните проби при деца на възраст до 19 година е 11 940. Това прави приблизително по едно дете на 2-3 учебни заведения или едно дете на 4-6 детски градини и ясли. „ Считаме за изцяло безпричинно 925 хиляди деца, посещаващи учебно заведение и детска градина/ясла, да бъдат държани затворени в ОЕСР поради 0,1% “, написа в обръщението.

В допълнение данните за разпространяването на COVID-19 недвусмислено демонстрират, че “... учебните заведения способстват за дребна част от всички случаи на инфектирани с Covid-19 във всяка страна членка на Европейски Съюз.” Не са следени обилни учебни огнища. Не са открити доказателства, че децата или просветителните среди са главните мотори на разпространяването на SARS-CoV-2. Педагогическият личен състав и възрастните в учебните заведения не са изложени на по-висок риск от всяка друга специалност.

Извършеният от Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ЕЦПКЗ) обзор на нивата на заразяване и положението на учебните заведения в 32 европейски страни открива, че отварянето на учебните заведения и контактите в учебно заведение не се свързва със доста повишаване на разпространяването в общността “. Позицията на ЕЦПКЗ гласи, че: „ Децата не са важен фактор за разпространяването на пандемията. Те се заразяват най-много от възрастните “.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР