При обход на горски служители бе открита раннохристиянска църква в

...
При обход на горски служители бе открита раннохристиянска църква в
Коментари Харесай

Раннохристиянска църква е открита в гора край село Свежен

При обход на горски чиновници бе открита раннохристиянска черква в гора край село Свежен , заяви Българска национална телевизия. Те са я намерили, като са видели следи от иманярски нападения. Според археолози, които са пристигнали на място, църквата е от началото на 5-и век след Христа .

Тя се намира във вътрешността в гората край Свежен , скрита от погледите на хората, само че не и на иманярите. Открита е напълно инцидентно от лесничей, който маркирал дървета. Веднага е бил подаден сигнал в кметството, а кметът извикал археолози.
 Щъркелите в Брезово получиха като подарък нов и безвреден дом
Щъркелите в Брезово получиха като подарък нов и безвреден дом

Електроразпределение Юг инсталира над 2800 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда в Югоизточна България

Археологът от НИМ Мартин Христов изясни, че църквата е с вътрешна дължина 11 м, широчина 6 м., построена е от ломени камъни с калова заварка. Ясно е забележима абсидата, иманярите са извадили вследствие на тяхната активност и доста от покривните керемиди и част от подовите тухли, което значи, че са пробили и пода на самата черква, добави той. По данни на духовник от Свежен от 30- те години на предишния век в региона е имало седем църкви.

Според кметът на община Брезово, с цел да се резервира храмът и да стане част от туристическата карта на Свежeн, на ход са институциите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР