При нормални обстоятелства човек може да понесе до 500 ужилвания

...
При нормални обстоятелства човек може да понесе до 500 ужилвания
Коментари Харесай

Първа помощ при ужилване

При естествени условия човек може да понесе до 500 ужилвания от инсекти, само че в случай че е алергичен даже единствено едно може да се окаже съдбовно. По-опасна е отровата на пчелите, тъй като се събира през целия им живот, до момента в който тази на осите може да бъде по-силна или по слаба, според от какъв брой време не са употребявали жилото си.
В някои случаи обаче даже е мъчно да определим, че сме ужилени, а още по-малко от какво насекомо. Това нормално става, когато сме измежду природата, минаваме през висока трева или се облегнем на кацнала пчела или оса. Усещаме само остра болежка, само че от какво е мъчно да определим.

Ето и кои са признаците на ужилване:

Мястото на болката е с нараснала температура, зачервяване и оток

Ако ужилванията са няколко, се появава гадене, световъртеж, главоболие, настинка и обща температура

Признаци на алергична реакцич, с изключение на огромния отток са и ускореното сърцетуптене, болки в ставите, гърчове.
Най-опасни са ухапванията по шията и главата, тъй като отокът може да докара до задушаване. Именно там се целят най-често ядосаните оси и пчели.

Затова още в първите минути би трябвало да вземем незабавни ограничения за попречване на отока.

Ако ни е ужилила пчела, би трябвало да намерим и извадим жилото.

Студената вода понижава болката и подуването

Ако сме в гората, на разположение ще ни бъде най-ефикасното средство за облекчение на ужилването – листата от бъз. Леко се намачкват и с тях се натрива мястото. По този метод може освен да се понижи, само че даже да се спре алергичната реакция.

Ако сме в града или вкъщи, облекчаващо работят натриването с чесън,оцет или лимонен сок.

Хомеопатията също може да ни бъде в помощ при ужилване от насекомо. Монопрепаратът Apis 5 (9) CH е на основата на пчелна отрова и противодейства на алергичната реакция и образуването на рисков оток. Приемат се по 3 гранули на всеки половин час, зачервяването на мястото не стартира да минава. Пак против ужилвания от инсекти е и Ledum palustre 5 CH – по 5 гранули на всеки 4 часа. Добре е в походната ни аптечка да участва най-малко един от тези хомеопатични препарата.

Ако сме алергични, всяко последващо ужилване има по-тежки последици. При първите срещи с отровата, реакцията на организма е по-слаба, само че по-късно се създават антитела против нея. Именно те са причина за оттока и настъпването на алергичен потрес. Затова най-добре да се предпазваме от ужилване, а в случай че въпреки всичко се случи, да облекчим реакцията, а в случай че е належащо и да потърсим незабавна здравна помощ.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР