При невъзможност на вицепремиера да изпълнява възложените му от министър-председателя

...
При невъзможност на вицепремиера да изпълнява възложените му от министър-председателя
Коментари Харесай

Министър от кабинета ще може да замества премиера и вицепремиера

При неспособност на вицепремиера да извършва предоставените му от министър-председателя функционалности да го замества, министър от кабинета може да бъде акредитиран с писмена заповед на премиера. Това взеха решение народните представители, приемайки на първо четене измененията в Закона за администрацията. Дебатът по закона още веднъж докара до замяна на остри реплики сред ръководещо болшинство и съпротива.

От опозицията показаха подозрение, че измененията се оферират поради министъра на финансите Асен Василев и предложиха името му категорично да се запише в закона. Председателят на ПГ на " ИТН " Тошко Йорданов се обърна към вносителя на законопроекта Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС:

" Сега ние тук би трябвало да сме наясно, че драмата е следната - в случай че инцидентно секретарят на Делян Пеевски Денков и заместител министър-председателя Мария Габриел са по едно и също време време натоварени някъде, Асен Василев, който е другият министър-председател, действително да поема тази функционалност, а от ГЕРБ дето го внасяте това не ви ли е малко унизително по този начин, знам че им вършиме жест, ама… ".

В разногласието се включи Цончо Ганев от " Възраждане ":

" Вие осъзнавате ли какъв брой сте жалки? Вие осъзнавате ли, че сега оферирате даже законопроект, в който желаете някой различен да приключва и да прави и да извършва длъжността министър-председател? И аз считам, че това умерено съгласно вашите визии и вашите разбирания демократични в кавички може да посочите персонално Пеевски, тъй като той ви е министър-председателят ".

" Уважаеми сътрудници, давам си сметка за отношението ви към духа в тази зала, само че ви апелирам да не прекалявате с култа към личностите ", посъветва ги ръководителят на Народното събрание Росен Желязков, а депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков попита:

" Какво общо има това с дебата? Българският бизнес се чака средства. Българската стопанска система има потребност от План за възобновяване и резистентност. Със сигурност няма потребност този парламент да губи време и да слуша откровени нелепости от проруската последна популистка групировка " Възраждане ".

В последна сметка опозицията съумя да се скара и между тях. Нечленуващият в парламентарна група народен представител Радостин Василев съобщи:

" Да знаете, че Има Такъв Народ не са нищо по друго от ПП-ДБ - и те са обслужващ личен състав на Борисов и на ГЕРБ ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР