При неовладяване на дехидратация от повръщане или диария може да

...
При неовладяване на дехидратация от повръщане или диария може да
Коментари Харесай

Д-р Снежа Шаламанова, педиатър в УМБАЛ „Софиямед“: Децата на плаж преди 11 или след 17 часа, и задължително с шапка

При неовладяване на дехидратация от повръщане или диария може да се наложи болнично лекуване

– Д-р Шаламанова, лятото е желан сезон за почивка на морето, само че какви рискове крие лятната отмора за децата? Какви препоръки можем да дадем на родителите?

– Ние – педиатрите не предлагаме бебета и деца до 1 г.и 6 м. да се водят на плаж, защото за дребното дете той крие риск за здравето. Имунната система на детето е незряла, заради което то е податливо на инфекции, изключително в среда със скупчване на доста хора, а и на пясъка не може да се чака да има добра хигиена. Някои родители считат, че по този начин каляват детето, само че несъразмерното излагане на слънце потиска имунната система, по тази причина децата постоянно се разболяват, когато отидат на море. Детският организъм има несъвършена терморегулация и бързо може да настъпи дехидратация. Малкото бебе може да бъде прегрято дори и когато е под чадър или в детската количка със сенник, може да получи топлинен удар, даже да не е директно изложено на слънце. Родителите би трябвало да внимават детето им да не получи изгаряния, да не се претопли, тъй като в този случай също покачва температура, стартира да повръща, става неспокойно или отпуснато, без да е налице зараза. По-големите деца не би трябвало да прекаляват с къпането в морето, би трябвало да се следят и наложително да бъдат с родител, когато са във водата. Когато родителите решат да отидат на плаж с бебето си, това да не е незабавно след настаняването в хотелската стая, а да се изчака най-малко един ден, до момента в който организмът му се настрои. На плажа престоят да е най-много един час и то във времето, когато слънцето не е интензивно – заран преди 11 ч. или следобяд след 17 ч. Задължително първият ден би трябвало да е със светли памучни облекла под чадъра. Откритите места наложително да се намазват със слънцезащитен лосион, тъй като и пpeз чaдъpa пpeминaвaт вpeднитe yлтpaвиoлeтoви лъчи. Задължително да е с шапка, да приема задоволително течности и по-често. Плажът изтощава детския организъм и за това не би трябвало да се посещава през всичките дни от престоя. Децата в ранна/яслена/ детска възраст също не би трябвало да са на плажа в обедните часове (между 11 и 16-17 часа), тъй като тогава ултравиолетовите лъчи са двойно по-силни и те могат елементарно да се претоплят и обезводнят, да се появят болки по тялото при изгаряне.

– Най-често по време на почивката или след нея децата се завръщат с така наречен чревни вируси с повръщане, диария и температура. Кога родителите би трябвало да потърсят доктор и по какъв начин да преценяват, че положението към този момент е незабавно?

– Инфекциите, които протичат най-вече с повръщане и диария, се предизвикват в 80-90% от ротавируси, астровируси, калцивируси и аденовируси и в 10-20% от бактерии като салмонела, шигела, кампилобактер, ешерихия коли, йерсиния и други Ротавирусите предизвикват към 50% от случаите с тежка диария. Водещ признак е воднистата диария, висока температура, повръщане, изнемощялост, дехидратация. Ротавирусните ентероколити не престават по-дълго – 10 и повече дни и са една от най-честите аргументи за хоспитализация в детската възраст, защото многократните повръщания и профузната диария провокират дехидратация, която е по-тежка. Те се срещат целогодишно, като пиковете са през най-топлите и най-студените месеци. Ваксинираните или не се разболяват, или прекарват доста по-леко. Заразяването при тях става най-вече по фекално-орален път, само че е допустимо и по въздушно-капков. За предотвратяване от тези инфекции би трябвало да се съблюдава висока персонална хигиена – постоянно миене на ръцете и на питателните артикули.

Ако при детето се проявят признаци на повръщане, диария, нараснала температура, болки в корема, родителите първо би трябвало да запазят успокоение и да знаят, че всички тези вирусни инфекции са самоограничаващи се болести и минават непринудено и от единствено себе си. Това обаче няма да стане бързо, тъй като има „ софтуерно време “ и няма по какъв начин на идващия ден детето да е добре и още веднъж да е на плажа. Ако то е с нараснала температура, второто е, че би трябвало да остане у дома или в хотелската стая, би трябвало да си почива, а не да се води на чист въздух на плажа. За да се заведе на плаж. е целесъобразно 48 часа да е без нараснала температура. Продължителността на едно такова неразположение е в границите на 7 до 10 дни, като инкубационният интервал – времето от момента на заразяването до появяването на недоволства, е от 2-3 дни до една седмица. Острата фаза, когато съвсем всички признаци са мощно изразени, е четири-пет дни, от време на време е по-кратка – 2-3 дни, и тогава всички са щастливи. Болният оздравява, когато постъпи в болница не тъй като лекуването е доста по-специално, а тъй като лежи, спи и съблюдава хранителен режим. Това е третото значимо изискване – храната. Ако болното дете не желае да се храни, не трябва да се насилва. Когато едно дете стартира да повръща, би трябвало да се остави да повърне всичко, което има в стомаха. Да се успокои, вероятно и да заспи. Обичайно след всяко повръщане родителите стартират да го наливат с вода или да оферират храна, от което стомахът реагира и детето още веднъж повръща. Нужна е отмора, с цел да се успокои противоположната перисталтика. В противоположен случай повръщането се повтаря и потретя и нормално се озовава в съответния незабавен център или болница. Чак когато се е успокоило и изиска да пие течности, би трябвало да му се дадат специфичните разтвори под формата на сашета за орална рехидратация. За да спре детето да повръща, би трябвало да се възстановява водно-електролитният баланс в организма. Това става или с слагането на система в болница, или в домашни условия с тези прахчета. Те са направени по подобен метод, че се резорбират от организма доста бързо. При тях се получава резултата на венозното вливане, само че през устата. Проблемът е, че усетът е малко като на подсладена морска вода и децата не го харесват изключително. Дават се по малко и нагъсто, без ограничавания. Друго допустимо решение е приготвянето на избистрен пилешки или телешки бульон с доста вода, сол, малко фиде или ориз. Така бульонът съдържа вода, соли, аминокиселини, които работят сходно на разтворите за рехидратация, като освен това са много по-вкусни. Не бива да се дават средства срещу повръщане без лекарско наставление. Когато има и диария, се съблюдава строга диета – солети, бисквити и сухари при по-големите и специфичните безлактозни млека при кърмачетата. Не бива да се оферират варени картофи, моркови, тъй като съдържат целулоза, нервират червата и още повече утежняват дефекацията.

– И въпреки всичко, по кое време се постанова банкет в болница?

– Много е значимо да не се допусне детето да се обезводни. А до това се стига, когато повръща признатите течности или отхвърля да ги приема, на фона на продължаващите повръщания и диария. Родителите би трябвало да наблюдават общото положение на детето. При висока степен на дехидратация има смяна в кожата – бледа или сивкава, кожната дипла на корема става по-тънка, очите хлътват, при кърмачето е хлътнала и фонтанелата, липсва уриниране повече от пет, шест часа и най-тежката степен е нарушено схващане, когато детето става сънливо, неконтактно, несъответстващо. Тогава то би трябвало да бъде прието в болница в болница. Затова визитата при доктор е належащо, тъй като при децата дехидратацията настава бързо. Освен да знаят къде да потърсят лекарска помощ при потребност, родителите, тръгвайки на отмора, би трябвало да носят за кърмачетата диетични млека/каши, за по-големите деца елементарни бисквити, сухари, солети, готовите сашета за орална рехидратация и медикаменти, понижаващи температурата. Може и пробиотици, само че по време на острата фаза е по-добре да не се прекалява с медикаментите, тъй като детето може да откаже да приема каквото и да е, в това число и нещата, които са значими.

 

 

– Колко от децата, които преглеждате на кабинет, както и в 24-часовия Детски наложителен кабинет в ДКЦ „ Софиямед “ – Люлин, страдат от чревни вируси? И с какви диагнози най-често лекувате децата, признати за болнично лекуване в Детско поделение на УМБАЛ „ Софиямед “ сега?

– Лятото е сезонът и на ентеровирусите, които предизвикват така наречен летен грип. Симптомите са температура, повръщане, не доста мощен диариен синдром, обриви, болки в гърлото и тялото, главоболие, изнемощялост. Те се предават по фекално-орален и въздушно-капков път. Обикновено признаците не престават седмица до 10 дни. Посещението при доктор е целесъобразно, изключително за децата, само че за лекуването на тези вируси не би трябвало да се приема антибиотик. Антибиотикът е необходим единствено в случай че има затруднения, които нормално настъпват към края, само че това рядко се случва /гнойна ангина, инфектиране на ушите и др./.

Тази година досега заболеваемостта от тези сезонни инфекции е по-малка, което може да се изясни и с въвеждането на ротавирусната ваксина в имунизационния календар. Все още доминират стрептококовите тонзлити, скарлатината, от които имаше нараснала заболеваемост напролет. В неотложния ни кабинет все още постъпват деца най-вече с остри инфекции на горните и долни дихателни пътища, скарлатина, лакунарна/гнойна/ ангина, инфекциозна мононуклеоза, ларингити, бронхиолити, пневмонии, обострена бронхиална астма, остри алергични дерматити, уртикария, вирусни екзантеми, неразбираеми фебрилни положения, уроинфекции, неврологични недоволства в хода на или след преболедувана вирусна зараза /главоболие, нарушена походка/, анемия, несъмнено и чревни инфекции, като по-тежко протичащите и токсичните форми се хоспитализират и лекуват в отделението.

 Д-р Шаламанова приключва Висшия Медицински Институт – гр. Пловдив през 1989г. Притежава дипломи за добити специалности по Детски болести-2006 година, Инфекциозни болести-2017 година От 1990 г.-2000 година работи като участъков педиатър в гр. Панагюрище и гр. Перник. 2000 г.-2007 година като общопрактикуващ доктор в гр. Перник с преобладаваща детска процедура. От 2007 година до 2010 година е част от екипа на СЗОК. От 2010 година до 2018 година работи в Първо Детско поделение на СБАЛИПБ (Инфекциозна болница). Работи поредно и в МЦ „ Детско здраве “ и Първа детска консултативна клиника. Част е от екипа на Детско поделение на УМБАЛ „ Софиямед “ от 2018 година досега.

24chasa.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР