При избора на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ

...
При избора на Емил Кошлуков за генерален директор на БНТ
Коментари Харесай

Проф. Нели Огнянова: БНТ няма да е независима и безпристрастна при Кошлуков

При избора на Емил Кошлуков за общоприет шеф на Българска национална телевизия не са регистрирани обстоятелствата, свързани с неговата кариерна биография на управителни постове в разнообразни частни медии. На тази база ми се коства извънредно мъчно да имаме очакване, че Българска национална телевизия ще остане или ще се трансформира в оазис на самостоятелност, безпристрастност и качествена публицистика.
Това съобщи проф. Нели Огнянова пред БНР.

" Независимостта на публичните медии е обвързвана и с независимостта на управленията на БНР и Българска национална телевизия. И в двата състезанието едни и същи хора от Съвет за електронни медии поддържаха спечелилите от двата състезанието. Това постанова да се разиска дали регулаторният орган не работи политически, което зависи от това какъв брой добре той може да аргументира своето решение ", изясни проф. Огнянова.

От своя страна ръководителят в оставка на Обществения съвет на БНР Райна Константинова добави, че генералният шеф на една социална медия би трябвало да бъде " композиция сред визионер и черноработник ": " Този човек ще получава политически напън, ще получава стопански напън, само че той би трябвало да има престижа да каже: " Вашият напън стопира в моя кабинет! ". Защото, в случай че се обади човек от държавното управление и каже " Махнете този човек или не ми харесва този водещ, или свалете тази тематика! " - това е цензура и те не си го разрешават, допускам. Но в случай че генералният шеф каже: " Водещия може ли две-три седмици да го няма или свалете тази тематика " - това е публицистична политика. И тогава публицистите доста бързо научават кое става и кое - не, а тогава се появява автоцензурата - доста огромен камшик ".

По думите на Райн Константинова Съвет за електронни медии е политизиран орган. " Къде са медийните специалисти, къде е колегията в този Съвет за електронни медии. Къде са безспорните морални и публични престижи. Как хората да повярват на този избор ", разяснява тя и добави: " Не могат да се избират генерални шефове на такива тежки медийни машини от хора, които са подвластни от избора на политическо тяло ", категоричн е Райна Константинова.

Проф. Огнянова разяснява, че до момента в който няма цивилен надзор, каквото и да запише законът, има метод и най-хубавият запис да докара до реплика на полезности и стандарти.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР