При евтин азерски газ и неползване на газа от Чирен,

...
При евтин азерски газ и неползване на газа от Чирен,
Коментари Харесай

Пламен Павлов: На българския пазар се доставя много скъп газ

При на ниска цена азерски газ и неползване на газа от Чирен, получаваме безценен газ. Това съобщи пред БНР ръководителят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.
 
Българската газова система е обвързвана с европейската посредством холандския газов хъб TTF, чиято цена одобряваме за референтна. През октомври 2022 година цената на TTF е била с 47% по-ниска от нашата, за ноември с 57% по-ниска, през януари в България цената е била с 43% по-висока, а през март – с 20% по-висока, даде образци Павлов.
 
Той изясни, че подземното газохранилище в Чирен не съхранява огромно количество - максимумът е 550 милиона кубически метра. За предходната година са били нагнетени 480 милиона кубика, като за целия зимен сезон оттова са изчерпани единствено 54 милиона.
 
" В момента на българския пазар и без този газ от Чирен се доставя доста безценен газ ", заключи обстановката Пламен Павлов.
 
Проблемът е, че " Булгаргаз ", който остана единственият търговец на газ с действителна опция да доставя, " бетониран " от Народното събрание, доставя доста безценен газ, който миксира в общото количество, разяснява Пламен Павлов.
 
" Булгаргаз " не съумява да направи по този начин, че да отбрани нашия пазар, акцентира ръководителят на БГА. По думите му в този момент, без " Газпром " сдружението няма подготвеност и потенциал. Едно от догатките на Павлов е, че " Булгаргаз " работи неефективно.

По-евтин газ за идващите два месеца предлага „ Булгаргаз ”

От Газовата асоциация приканват да се направи външен одит на публичния снабдител " Булгаргаз " и да се откри по какъв начин сдружението закупува газ, който миксира.
 
Запитан кой следва да извърши инспекцията, Павлов посочи: " Ако я прави БЕХ, те са свързани. Би трябвало да има външни участници в този развой. "
 
 istock istock
Значителна част от членовете на БГА работят с природен газ като суровина и това, че свършва зимата, не прави ситуацията за тях по-добро, означи още Пламен Павлов.
 
" Ние чакаме бързо решение. Искаме доста бързо да се вземат ограничения, да се търсят източниците на тези течове, които се получават в системата. ", добави той.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР