При едно от последните си изследвания учените са открили ранен

При едно от последните си изследвания учените са открили ранен ...

Учени разкриха най-ранната причина за инфаркт.При едно от последните си изследвания учените са открили ранен признак на инфаркта. От 1969 г. до 2016 г. експертите наблюдавали здравето на 1668 921 мъже.

Всички те били родени в периода 1950-1987 г. По време на мониторинга експертите са регистрирали 22,4 хиляди инфаркти, възникнали при тези мъже, когато са били на средна възраст от 50 години.

Учените обаче открили нещо общо при тези случаи. Най-често са претърпели инфаркт тези хора, които в младостта си са имали висок индекс на телесна маса.

Така експертите достигнали до извода, че наднорменото тегло в детска и юношеска възраст е сериозен рисков фактор, водещ до миокарден инфаркт в зряла възраст. То е сериозен маркер на риска от сърдечни пристъпи, който продължава през целия живот.

В допълнение, експертите предупреждават, че поради нарастващия дял на децата с наднормено тегло, в бъдеще може да възникне значително увеличение на инфарктите и инсултите.

Родителите, училищата и политиците трябва да предприемат спешни мерки за спиране на епидемията от затлъстяване сред децата и младежите.

Така училищата и родителите могат да играят роля в насърчаването на тийнейджърите да прекарват по-малко от свободното си време пред екрана и да консумират здравословна храна “, заключи авторът на изследването д-р Мария Аберг от университета в Гьотеборг в Швеция, пише zdrave.to.

Източник: marica.bg