При дебата за промени в Конституцията може да изучаваме чуждия

...
При дебата за промени в Конституцията може да изучаваме чуждия
Коментари Харесай

Президентът: За промените в Конституцията трябва да решим сами

При дебата за промени в Конституцията може да учим непознатия опит и модели, само че решенията би трябвало да вземаме сами. За тези промени върша „ сделки “ само с българските жители посредством публичните и съсловни организации и посредством институциите в България. Това съобщи президентът Румен Радев при започване на диалога с представители на Висшия адвокатски съвет. Срещата е в границите на инициираните от президента съвещания за нуждата от промени в Конституцията.
Румен Радев акцентира, че само българските народни представители и българският президент са оправомощени да предизвикват промени в Основния закон. „ Ако някой различен прави някакви други ангажименти, желая да припомня, че само българските народни представители и българският президент са оправомощени да предизвикват промени в главния закон. Другото е непринуден отвод от суверенитет “, съобщи президентът и напомни, че още през септември м.г. в обръщението си пред Народното събрание се е оповестил за нужда от промени в Конституцията, а през ноември е инициирал и необятен публичен спор по тематиката. Президентът благодари на Висшия адвокатски съвет, че има подготвеност да спомага с експертността и практиката си.
По думите му, една от главните задания на Конституцията е да откри правата на жителите, а през последните три десетилетия българската адвокатура е натрупала стабилен опит в отстояването правата на жителите и постоянно се е явявала последна преграда пред беззаконието. „ След 30 години преход и дълбоки социално-икономически промени и разтърсвания днес търсим отговор на въпроса дали Конституцията ни подсигурява с задоволителна надеждност правата на личността, отбраната на собствеността и независимостта на правосъдната система, дали е вяра преграда против погазването на разделянето на управляващите, груповата безнаказаност и властническия произвол “, съобщи Румен Радев.
Ралица Негенцова - ръководител на Висшия адвокатски съвет сподели, че промени в Основния закон би трябвало да бъдат изготвяни извънредно точно и на експертно равнище. Във фокуса на консултациите с Висшия адвокатски съвет беше опцията за разширение на достъпа до Конституционния съд, както и усилване на гаранциите за отбрана правата на жителите.  
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР